Jó kis téli leves

Infostart
2006. február 9. 07:53
Alapja jófajta házi húsleves, amit vagy a mélyhűtőből varázsolunk elő, vagy az előző napi levesből különítettünk el, kifejezetten e célra. Az aktuális feladat tehát csak a gombóc elkészítése, ami nem lenne igazán tiroli, ha hiányozna belőle a pirított szalonna és hagyma.
Tiroli gombócleves

H o z z á v a l ó k :

1 vöröshagyma
6-7 dkg húsos füstölt szalonna
1 csokor petrezselyem
8 dkg vaj
35 dkg kenyérbél
2 tojás
2 dl tej
2 evőkanál világos sör
2 evőkanál finomliszt
1 csokor petrezselyem, só
1, 2 liter húsleves

A vöröshagymát lehéjazzuk, lereszeljük, a szalonnát kis kockákra vágjuk, a petrezselymet pedig felaprítjuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a hagymát, a szalonnát és petrezselymet rádobjuk, majd közepes lángon kevergetve néhány percig pirítjuk a kenyeret körömnyi kockákra, vágjuk, hozzáadjuk, és a lángot felerősítve még 3-4 percig sütjük.

A tojásokat a tejjel, a sörrel és a liszttel összekeverjük, majd a pirított kenyérkockákat
beledolgozzuk. . A masszából pingponglabdányi gömböket formálunk, és enyhén
sós, gyöngyözve forró vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. Közben a levest felforraljuk, a megfőtt gombócokat szűrőkanállal átemeljük bele.

Forrón, apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc óra
Egy adag: 2876 kJ/688 kcal