Bugatti Veyron: ilyen autó nincs is

Infostart
2006. február 1. 09:00
Ezeregy lóerős, három másodperc alatt gyorsul százra és legalább egy évet kell várni rá: megkezdődött a Bugatti Veyron gyártása.

A Volkswagen élesztette újjá a húszas-harmincas évek legendás autóját, amelyet a franciaországi Molsheimben gyártanak, ugyanott, ahol közel száz évvel ezelőtt az olasz Ettore Bugatti hozzáfogott álma megvalósításához: a lehető legjobb sportkocsi megépítéséhez.

Nézegessen elérhetetlen luxusautót: Képgaléria

A régi márka Bugatti Veyron 16.4 néven született újjá, ahol a 16 a kétszer nyolc, W elrendezésű hengert jelenti, a 4 pedig a turbófeltöltők száma. A nyolcliteres erőmű ezeregy lóerős teljesítmény leadására képes, 1.250 newtonméteres nyomatéka pedig inkább a dízelmozdony kategóriára jellemző.

Az állandó négykerék-meghajtású rakéta végsebessége 406 kilométer. A motor elméletileg többre is képes lenne, de a kasztni és a meghajtás nem bír többet.

Az autó listaára 1,7 millió dollár, csak rendelésre készül, és az amerikai és közel-keleti vevők már lekötötték az idei 50 darabos gyártókapacitást. A csalódott sorbanállóknak a Volkswagen azt ígéri: megpróbálja évi 300 darabra növelni a termelést.