A tengerentúli kutatók ápolónőket vizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy hipertóniához vezet-e a kávéfogyasztás.
Azt tapasztalták, hogy bár rövid távon megnöveli a vérnyomást, hosszú távon nincs szerepe a betegség kialakításában a koffeintartalmú italnak – mondta el az InfoRádió Tálaló című magazinjában Matos Lajos szívgyógyász.
A vérnyomásuk érdemlegesen még azoknak sem emelkedett, akik napi négy csésze kávét fogyasztottak.
A koffeinbevitel pontosítása érdekében a kutatók arra is rákérdeztek, hogy mennyi kólát fogyasztanak a vizsgálat résztvevői.
Kiderült, hogy az, aki legalább négy pohárral ivott az üdítőből, emelkedett a vérnyomása. Ez azokra is jellemző, akik cukormentes kólát fogyasztottak.
Úgy tűnik, mindezért nem a koffein a bűnös, hiszen az a kávéban is megvan.
A kutatók arra gyanakodnak, hogy vagy a kólában lévő cukorszirup, vagy a karamellből készülő színezék okolható a betegségért - tette hozzá Matos Lajos.
Minderre még nincs elegendő bizonyíték. A kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek; a probléma ugyanis tömegeket érinthet, főleg a fiatalokat.
A magas vérnyomás megterheli a szívet és az ereket is, valamint növeli az agyvérzés kockázatát, és szívelégtelenséghez, vagy infarktushoz vezethet.