Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vanessza, Dzsenifer és Cintia a Top 50-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly a Bence és a Máté voltak a fiú keresztnevek közül a legnépszerűbbek, a lányoknál az Anna vezet, és sok újszülött kislány kapta a Viktória vagy a Réka nevet is - mondta el az InfoRádióban a Belügyminisztérium Központi Hivatalának Anyakönyvi osztályvezetője.

Piros Zsuzsa hozzátette: a 2005-ös leggyakoribb keresztnevek hivatalos összesítése néhány hét múlva készül el és lesz hozzáférhető; ugyanakkor nem várható, hogy a legnépszerűbb tíz név sorrendjében jelentős átrendeződés történjen.

A fiúneveknél már 2003-2004-ben is a Bence és a Máté volt a
legnépszerűbb, 2004-ben az első tíz sorrendje így alakult: Bence, Máté, Balázs, Dávid, Dániel, Levente, Tamás, Ádám, Péter, Gergő.

A lányneveknél tavaly az Anna, Viktória, Réka, Vivien, Zsófia, Petra, Dorina, Fanni, Boglárka, Eszter népszerűségi sorrend alakult ki.

Piros Zsuzsa szerint az első tíz sorrendjében valószínűleg tavaly sem történt változás, legfeljebb kisebb helycserék történhettek.

Megfigyelhető egyfajta generációs váltás a névadásban – tette hozzá. Míg az összlakosságban a legtöbb nőt Máriának, Erzsébetnek vagy Katalinnak hívnak, ezek a nevek az utóbbi években kimentek a divatból.

A BM anyakönyvi osztályvezetője úgy vélte, hogy hasonló tendencia a férfineveknél is megfigyelhető, ezzel együtt a fiúgyermekek névadása konzervatívabb, a László, Gábor és az Attila viszonylag még mindig gyakori az újszülötteknél.

A Top 50-ben található néhány kevéssé hagyományos magyar név is: Kevin, Vanessza, Dzsenifer és Cintia is.