eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vanessza, Dzsenifer és Cintia a Top 50-ben

Tavaly a Bence és a Máté voltak a fiú keresztnevek közül a legnépszerűbbek, a lányoknál az Anna vezet, és sok újszülött kislány kapta a Viktória vagy a Réka nevet is - mondta el az InfoRádióban a Belügyminisztérium Központi Hivatalának Anyakönyvi osztályvezetője.

Piros Zsuzsa hozzátette: a 2005-ös leggyakoribb keresztnevek hivatalos összesítése néhány hét múlva készül el és lesz hozzáférhető; ugyanakkor nem várható, hogy a legnépszerűbb tíz név sorrendjében jelentős átrendeződés történjen.

A fiúneveknél már 2003-2004-ben is a Bence és a Máté volt a
legnépszerűbb, 2004-ben az első tíz sorrendje így alakult: Bence, Máté, Balázs, Dávid, Dániel, Levente, Tamás, Ádám, Péter, Gergő.

A lányneveknél tavaly az Anna, Viktória, Réka, Vivien, Zsófia, Petra, Dorina, Fanni, Boglárka, Eszter népszerűségi sorrend alakult ki.

Piros Zsuzsa szerint az első tíz sorrendjében valószínűleg tavaly sem történt változás, legfeljebb kisebb helycserék történhettek.

Megfigyelhető egyfajta generációs váltás a névadásban – tette hozzá. Míg az összlakosságban a legtöbb nőt Máriának, Erzsébetnek vagy Katalinnak hívnak, ezek a nevek az utóbbi években kimentek a divatból.

A BM anyakönyvi osztályvezetője úgy vélte, hogy hasonló tendencia a férfineveknél is megfigyelhető, ezzel együtt a fiúgyermekek névadása konzervatívabb, a László, Gábor és az Attila viszonylag még mindig gyakori az újszülötteknél.

A Top 50-ben található néhány kevéssé hagyományos magyar név is: Kevin, Vanessza, Dzsenifer és Cintia is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×