Citromfortélyok

Infostart
2006. január 25. 12:44
A citrom, noha távoli tájakról érkezik hozzánk, ételeink nélkülözhetetlen izesítője,fűszere. Mindkét tény indokolja,hogy jobban odafigyeljük, hogyan élünk vele.

- Az ételekbe csak kezeletlen citrom héját reszeljük bele, ilyet nagyobb üzletek biopolcain, bioboltokban, és –piacokon is kaphatunk már. Igaz drága, de többnyire csak néhány darab kell belőle, s így elkerülhetjük, hogy a citrom növekedésének, ellen állóképességének és eltarthatóságának fokozására használt mérgező vegyi anyagok kerüljenek a szervezetünkbe


- Tortánkhoz úgy készíthetünk illő díszítést, hogy a citromot meghámozzuk, fehér, keserű bundáját is lefejtjük, és a gyümölcsöt gerezdjeire bontjuk. 5 deka cukorból és 2 evőkanál vízből kevergetve sűrű szirupot forralunk, majd a citromgerezdeket ebben megforgatjuk, de nem főzzük. Rácsra fektetve hagyjuk lecsöpögni, mielőtt felhasználnánk, Ha még ennyit sem akarunk a díszítéssel bíbelődni, a citromot vágjuk karikákra, majd félbe és így mártásuk meg a szirupban.