eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nem szereti az unió a füstölt húsokat, a kolbász maradhat

Akár ki is tilthatják az Európai Unióból a füstölt báránybordát és a szárított halat. A két norvég specialitás egy új uniós irányelv miatt kerültek veszélybe, amely szigorú határértékeket ír elő a füstölt élelmiszerekre. A magyar füstölt kolbászt azonban nem kell félteni.

Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: évtizedek óta tudott, hogy a fa égetésekor egészségre ártalmas anyagok keletkeznek, amelyek a füstölt élelmiszerekbe is bekerülnek.

Ugyanakkor kemény fa égetésével és a hőmérséklet szabályozásával jelentősen csökkenthető az ártalmas anyagok mennyisége. Magyarországon régóta ennek figyelembevételével készítik a füstölt élelmiszereket – tette hozzá.

Magyarországon régóta van egészségügyi határérték a füstölt élelmiszerekkel kapcsolatban, és ez szigorúbb, mint amit most az Európai Unió előír – tette hozzá Sohár Pálné.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy a rákos megbetegedések és a füstölt élelmiszerek gyakori evése közötti összefüggés bizonyított tény, ugyanakkor sok zöldség fogyasztásával semlegesíthető ez a káros hatás.

Mindkét szakember úgy vélte: nem fenyegeti veszély a magyar füstölt kolbászt, de fogyasztása csak mértékkel ajánlott, mert jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×