Harc a cukorbetegség ellen

Infostart
2005. december 22. 17:14
Nemzeti Diabétesz Programot készíttet a kormányzat a cukorbetegség megelőzésére és a betegek kezelésére. Magyarországon ma körülbelül 600 ezer cukorbeteg él, de rajtuk kívül is mintegy 300 ezer embernek magasabb a vércukorszintje a normálisnál.

Kapócs Gábor egészségpolitikai helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta: a cukorbetegség elleni küzdelem kiemelt egészségügyi cél az Európai Unióban 2006 első felében, ezért is készül a program.

Az egészségpolitikus közölte: felvilágosító kampánnyal szeretnék felhívni az emberek figyelmét a betegség megelőzésére, amelynek leghatékonyabb módja az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Kapócs Gábor hozzátette: a cukorbetegek kezelését is áttekintik; azt szeretnék, hogy az ellátás lehetőleg ne a kórházakban, hanem az emberek otthonában történjen.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke úgy véli: életmódváltással lehetne leginkább visszaszorítani a cukorbetegség kialakulását.

Kincses János az InfoRádióban azt mondta: a felvilágosítás mellett a kormányzatnak gondoskodnia kellene a betegek korszerűbb kezeléséről, a támogatott gyógyszerkör bővítéséről is.

A szakember kiemelte: fontos a cukorbetegek életminőségének javítása, a kialakuló szövődmények kezelése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Kapócs Gáborral
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Interjú Kincses Jánossal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást