A cukrászdákban és a nagy áruházláncokban kapható bejgliket vizsgált az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület – közölte az InfoRádióval a szervezet szóvivője.
Ujlaky-Vátz László elmondta: a hagyományos magyar süteményeket pontozással értékelték szakértők és laikusok, a tapasztalatok meglehetősen felemás képet mutatnak.
Általános tapasztalat ugyanis, hogy a cukrászdákban kapható bejgli finomabb, ugyanakkor a szóvivő szerint a belvárosban vásároltak olyan süteményt is, amely emberi fogyasztásra alkalmatlannak bizonyult. Ujlaky-Vátz László elmondta: a penészes bejglit gyártó cukrászdát egyelőre sehol sem találják.
A vizsgált diós és mákos sütemények között csupán egyetlen kitűnő minőségűvel találkoztak, ezt egy olyan külvárosi cukrászdában vásárolták, amely több helyre is szállít.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivője szerint az ország egyik legpatinásabb cukrászdája mind a mákos, mind a diós bejglik között csak közepest kapott.
A bejgliket íz, csomagolás, külső megjelenés, szín, illat és állag alapján értékelték.