Az ACNielsen a rendszeres internetezőket kérdezte szokásaikról. A több mint 21 ezer 200 válasz alapján kiderült, hogy Európában a svédek, a norvégok és a franciák egyötöde fogyaszt gyakran biogazdálkodással előállított terméket.
Biotojást az európai válaszadók 33 százaléka, gyümölcsöt, zöldséget 21 százaléka, biogazdálkodás útján készült hústermékeket 19 százaléka vesz rendszeresen. Magyarországra nem terjedt ki a kutatás.
A Biokontroll Kht. ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a magyar agrártermékek 2 százaléka származik biogazdálkodásból, míg Ausztriában ez az arány 13 százalék.
Roszik Pétert közölte: a biotermékeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük; a rendeletek szabályozzák a többi között a tápanyag-felhasználást és a növényvédő szerek alkalmazását.
Magyarországon a mezőgazdasági területek 2 százalékán folyik biogazdálkodás. Az unióban a kibővítés előtt 5 százalék volt, most 4 százalék ugyanez az arány – tette hozzá.
A budapesti Ökopiac egyik szervezője szerint ma elsősorban a tehetősebbek engedhetik meg maguknak a biotermékek fogyasztását, de a biogazdálkodás így is biztosítja a termelők megélhetését.
Miklay Gábor az InfoRádióban elmondta: a Magyarországon kapható biotermékek sokkal drágábbak a hagyományos úton készült élelmiszereknél.
Nyugaton a biotermékeken 20-40 százalékos felár van, ez Magyarországon akár 200-300 százalék is lehet – tette hozzá.