INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

védelmi kiadások

2021.03.27. 15:22

Szakértő: a NATO-n belül is törést okoz a pandémia

A következő években a NATO-nak a stratégiai szolidaritás erősítésével újra kell definiálnia a közös nevezőket a fenyegetettség és a védelmi célok tekintetében – mondta az Inforádiónak Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa.
2020.11.22. 18:20

Szakértő a brit fegyverkezésről: az is nagy szó, ha megállítják a lecsúszást

A hidegháború óta példátlan mértékben emeli védelmi kiadásait a brit kormány. A következő négy évre – esztendőnként – 10 százalékkal növelték a területre szánt összeget, amely így mintegy 44 milliárd font, vagyis majdnem 18 ezer milliárd forint lesz. Ezzel pedig a szigetország védelmi költései lesznek Európában a legmagasabbak. A Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa szerint a legtöbb pénz az elmaradások pótlására megy majd el.
2020.11.19. 06:47

Űrvédelmi parancsnoksággal erősítene London

A hidegháború óta példátlan mértékben emeli a védelmi kiadásokat a brit kormány. A programot Boris Johnson miniszterelnök ismerteti csütörtökön a londoni alsóház képviselőivel.
2019.09.18. 10:26

Benkő Tibor: nem a szám, hanem a képesség megteremtése a fontos

A Magyar Honvédség védelmi képességének megteremtése a fontos, nem az, hogy az erre fordított kiadások elérjék a magyar GDP 2 százalékát – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki a fejlesztésekről is beszámolt.
2018.07.12. 17:15

Válságtanácskozás után határozott kiállás a NATO-csúcson

Donald Trump éles bírálatokat fogalmazott meg, név szerint megszólítva Angela Merkelt is. Félbeszakadt egy tanácskozás és rendkívüli ülést tartottak, egy ideig az a hír is elterjedt, hogy az amerikai elnök kiléptetné országát a NATO-ból. Végül ezt cáfolták, de a német kancellár kijelentette: a szövetségesek komoly hozzájárulás mellett kötelezték el magukat. Donald Trump odaszúrt Theresa May-nek is, majd kétnapos tárgyalásra Nagy-Britanniába utazott.
2018.07.12. 12:32

Trump kivonulna a NATO-ból?

Az Egyesült Államok kilépésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet csütörtöki zárónapján, arra az esetre, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket - röppent fel a hír diplomáciai forrásokra hivatkozva. Súlyos következményekkel fenyegetett az elnök.
2018.07.11. 21:48

Jelentősen növekedik a NATO-tagállamok védelmi hozzájárulása a főtitkár szerint

Jelentősen és folyamatosan növekedik a NATO-tagállamok védelmi hozzájárulása, a hidegháború óta most a legmagasabb az európai és globális védelemre fordított kiadások összege - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben szerdán, a nemzetközi védelmi szövetség kétnapos csúcstalálkozójának első munkaülését követően.
2018.07.10. 06:45

"Halálosan rettegnek" Trump fenyegetésétől az európai szövetségesek

„Rettegnek” az európai vezetők, hogy Donald Trump elnök kivonja az amerikai csapatokat a kontinensről – mondta Leon Panetta volt védelmi miniszter. A megjegyzés az eheti NATO-csúcs előtt hangzott el, ahol Trump katonai kiadásaik növelésére akarja rávenni az európai szövetségeseket.
2017.06.07. 19:19

Trump ezért fenyítette meg Magyarországot

2015-ben az Európai Unió 28 tagállama 200 milliárd eurót fordított védelmi kiadásokra az állami költségvetésekből, ami a teljes uniós GDP 1,4%-a. A katonai kiadások aránya jelentős szórást mutat az egyes országok között, Magyarország a sor végén kullog.
2017.03.23. 14:34

Simicskó: akár 2022-re is teljesíthetjük a NATO elvárását

Magyarország kész megduplázni védelmi kiadásainak növelését, hogy az eredetileg tervezett 2026 helyett már 2022-re elérje az ország a NATO által elvárt szintet – mondta el az InfoRádió kérdésére Simicskó István a NATO budapesti szemináriumán.
2017.02.27. 21:29

Ezzel az egekbe pörgeti Trump a katonai kiadásokat

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harc fokozására vonatkozó tervet nyújtott át a Pentagon a Fehér Háznak, James Mattis védelmi miniszter pedig még hétfőn tájékoztatja a tervről a kormányzat magas rangú vezetőit - mondta az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Ezzel egy időben amerikai kormányzati források közölték, hogy Donald Trump elnök hétfőn a katonai kiadások "történelmi" mértékű növelését javasolta.
2017.02.16. 17:42

A NATO-főtitkár nyugtatni próbálja Európát

A NATO támogatása, tagországainak közös védelme feltétel nélküli, abszolút és ez képezi a szövetség gyökerét - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018