INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

sötét anyag

2019.12.01. 20:49

Magyar fizikusok felfedezése vihet közelebb a világegyetem titkához

Magyar fizikusok felfedezték a természet ötödik kölcsönhatását. A debreceni Atommagkutató Intézet tudományos osztályvezetője az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában azt mondta: ez az úgynevezett sötét anyag a világegyetem jobb megismerését is lehetővé teszi. Ennek ugyanis eddig az öt százaléka ismert.
2019.10.30. 18:17

Egy lépéssel közelebb kerültünk a fizika forradalmához

Vajon világegyetem tágulása miért nem lassul, sőt inkább fokozódik? Egy rejtélyes dolog hat a gravitáció ellen - a sötét anyaggal kapcsolatban jöhet most nagy előrelépés, most először ugyanis le tudják fényképezni a galaxisok fényét.
2017.02.18. 19:22

Magyar kutatók sikere: nincs szükség sötét energiára

Az ELTE kutatói egy rangos nemzetközi csillagászati folyóiratban jelentették meg legújabb eredményeiket, amelyek alapján sötét energia nélkül is meg lehet magyarázni az Univerzum gyorsulva tágulását.
2016.11.25. 20:32

A titokzatos részecske nyomában a magyar kutatók

A fizika két eddig megoldatlan kérdésére adhat magyarázatot az a hipotetikus részecske, amelynek tömegére minden eddiginél pontosabb jóslatot határoztak meg az ELTE kutatói, valamint a Wuppertali Egyetem munkatársai. A részletekről Katz Sándor tanszékvezető egyetemi tanár számolt be az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.
2016.09.07. 23:18

A sötét anyag nyomában

Dávid Gyula előadásával elkezdődik az ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozata.
2016.09.02. 08:00

Ilyen az univerzum fekete lova

Megtalálták a tudósok az univerzum fekete lovát. A Coma Berenices galaxishalmazban a Szitakötő 44 elnevezésű galaxis ugyanis 99 százalékban sötét anyagból áll. A legnagyobb kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan, az, hogy mi is az a sötét anyag.
2016.08.21. 08:20

Még sincs meg a csodarészecske

Hiába tartotta izgalomban a tudósok világát, eltűnt a Nagy Hadronütköztetőben az új fizikára utaló részecske. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a CERN munkatársa, Horváth Dezső szerint ez siker, hiszen azt mutatja, hogy nem kaptak olyasmit, ami ellent mondott volna az eddig ismert világnak.
2016.06.03. 21:16

Itt a sötét erő - felfedeztük az ötödik kölcsönhatást

Amerikai fizikusok hívták fel a figyelmet a Nature News hasábjain az MTA Atommagkutató Intézetében folyó sötét anyag kutatás eredményeire. A Krasznahorkay Attila vezette kutatócsoport a természet ötödik alapvető kölcsönhatását fedezte fel a cikk szerint.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018