INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

orbán zoltán

2019.10.12. 14:18

Életüket is adják a madárvédelemért, ha kell

A mediterrán és arab országok kultúrájának része a vándor madarak befogása, csapdázása, levadászása. Ez ellen küzdő madárvédelmi szervezetek, köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is gyűjtést indított a madárpuszítás megakadályozására.
2019.09.22. 20:47

Anna egyetlen szárnycsapása sem marad többé titok

Először helyeztek el műholdas jeladókészüléket egy barna kányán Magyarországon. A július 26-án megjelölt, Annának elnevezett madár már Görögországon is túl jár vonulási útján.
2019.08.31. 19:40

A gólyák már elindultak, és hamarosan többen is követik őket

A gólyák többsége már útnak indult. Idén a csapadékos május, a nehéz fészekrakás ellenére átlagos volt a gólyák vonulása -- mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
2019.04.28. 10:54

Itt a megoldás a poloskainvázió ellen

Minden egyes, veréb méretű énekesmadár 1 kiló rovart pusztít el, amíg Magyarországon tartózkodik, ha olyan körülményeket teremtenénk, hogy több fészkeljen nálunk, biológiai úton lehetne védekezni például a poloskainvázió ellen.
2019.03.31. 19:55

Nagy bajban van az emberiség, főként mert a hétköznapokban alig észleljük

Az év ezen időszakában a legaktívabb az élet a méhhotelekben, darázsgarázsokban. A városi ember is segítheti így a beporzó rovarok túlélését, szaporodását. Ezekbe a költőkamrákba olyan magányos állatok költöznek, akiket nem zavar az ember jelenléte, nem támadják, csípik meg az embert.
2019.03.03. 20:55

Lélegzetelállító: videós madárkönyv jelent meg

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a szerzője, a Cser Kiadó gondozásában jelent meg, kézikönyvként is forgatható a Madárbarátok nagykönyve.
2019.03.02. 19:26

Sok millió madár van úton – tart a tavaszi vonulás

Tart a tavaszi madárvonulás, jelen pillanatban is sok millió madár van úton. Zoltán, az egyetlen életben maradt jeladós fekete gólya Szudán térségében jár – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A társaság most a parti madarak fészkelőterület vesztésére, a vizes élőhelyek eltűnésére hívja fel a figyelmet.
2019.01.11. 05:05

Sasoljon sasokat séta közben!

Pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg az úgynevezett téli sasszinkront, vagyis a Kárpát-medencében élő vagy telelő sasmadarak állományának a felmérését. Tavaly valamivel több mint 1000 madarat számoltak össze.
2018.11.18. 20:05

Etessünk, de van, ami az ételnél is fontosabb

Télen a legfontosabb a madarak itatása - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Orbán Zoltán szóvivő az InfoRádióban arról is beszélt, hogy az etetést tél közben is fokozatosan abba lehet hagyni, de ezt semmiképpen se a legkeményebb fagyok idején tegyük.
2017.08.29. 18:15

Ezt tehetjük a poloskainvázió ellen - otthon és a hétköznapokban

Budapestet és környékét érinti leginkább a poloskainvázió. A lakásból való eltávolításukra, kizárásukra nincsen egyetlen biztos módszer. A kutatók természetes ellenség "importálásán" dolgoznak, de ez nagyon kockázatos, sok időt és pénzt emészt fel, miközben a megelőzésre senki sem figyel.
2017.08.27. 16:08

Madarak jönnek-mennek Magyarországon

A fehér gólyák augusztus 20-a után, a fecskék szeptemberben indulnak útnak. De Magyarországon nemcsak ősszel-tavasszal, hanem szinte egész évben megfigyelhető a madárvonulás – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
2017.03.07. 18:46

Mi legyen a cinegével a postaládában?

Mit tegyünk, ha egy reggel nem az újság, hanem egy cinegefészek és egy madár fogad bennünket a postaládában? Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője elmondta az InfoRádiónak, hogy mi ilyenkor a legjobb megoldás.
2017.01.25. 19:56

Elkészült az idei sasleltár – nem kell aggódnunk a sasok miatt

A sasleltárt a Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti parkokkal és a civil szervezetekkel együtt rendezi meg három napon át minden év januárjának második hetében. Orbán Zoltán, az egyesület társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta: a madárfajok felismeréséhez évtizedes tapasztalatra van szükség.
2017.01.20. 15:49

Égre-földre keresték, végül a Szentendrei-szigeten megtalálták

Még három hét sem telt el az új évből, máris újabbal bővült hazánk madárfajlistája azzal, hogy a Szentendrei-szigeten egy szibériai szürkebegyet sikerült megfigyelni. A dolog pikantériája, hogy a madárról készült fotók egy olyan közösségi oldalon bukkantak fel, mely a kezdő madarászok fajhatározását hivatott segíteni - mondta el az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.
2017.01.05. 15:00

Így segítsük a madarakat a kemény fagyban

Nemcsak a táplálék, hanem a folyadék is fontos a tartós, több napig tartó erős fagyok idején a madarak számára. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy az etetők és itatók működtetésével is segítsék a madarakat.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018