INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

nemzeti táncszínház

2019.03.03. 12:53

Zoboki Gábor: Budapest a világ egyik legjobb helye

A magyar főváros elképesztő adottságokkal bír, és az egyedi szellemiségét még nem sikerült elrontani, bár mindent megtettünk érte - mondta Zoboki Gábor Ybl-díjas építész az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a gyalogos Lánchíd álmáról, a Duna-part visszahódításáról, az urbanisztikai és az építészeti szakmai párbeszédének a hiányáról, és kiderült, hogy nemcsak rajzol, hanem felmászik az állványzatra is az építkezéseken. A beszélgetés szerkesztett és rövidített változata.
2017.03.11. 08:00

Bontanak a Millenárison, táncszínház lesz a volt gyárból

Táncszínházzá alakul a gyár, ahol egykor a transzformátort feltalálták. Ezt a szellemi örökséget és a Millenáris park nyitásakor jellemző álmok álmodói szellemiségét próbálták átvinni a modern korba az épület tervezői. A Nemzeti Táncszínház körülbelül egy év múlva, 2018 tavaszán veheti birtokba a multifunkcionális épületet – mondta az InfoRádiónak Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. vezetője.
2017.02.20. 20:27

Sajátos kulturális fúziók Budapesten

A hétvégén elkezdődött Budapest Táncfesztivál keretében a héten skót és spanyol társulatok mutatkoznak be a Művészetek Palotájában, de a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című premierjét is itt láthatja először a fővárosi közönség. A március elsejéig tartó programokról Ertl Péter, a szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója beszélt az InfoRádióban.
2016.10.16. 07:07

Tabutémák a Nemzeti Táncszínházban

Cory Henry már hatéves korában a legendás New York-i Apollo Theaterben zenélt, 2006 óta olyan nagyságok társaságában lépett fel, mint Bruce Springsteen, a Roots, a Boyz II Men, a Snarky Puppy tagjaként pedig már két Grammy-díjat nyert. Hiromi első koncertjét tizenkét évesen adta, öt évre rá Chick Coreával lépett fel - közölték a szervezők az MTI-vel. Mint írták, Hiromi nemcsak kivételes technikájával, hanem előadásmódjával is elkápráztatja a közönséget. Minden porcikájával muzsikál, óriási intenzitással adja át magát a felhangzó zenének. Tehetsége és improvizáció iránti fogékonysága akkor bontakozott ki, amikor húszévesen a Berklee-re ment tanulni. Első albuma Another Mind címmel jelent meg 2003-ban, amely Japánban az év dzsesszlemeze lett. "A zeném mindannak az elegye, amit hallgattam és tanultam. Van benne klasszikus zene, rock, dzsessz, de nem akarom meghatározni, hogy mit játszom" - mondta egy interjúban. Műfaji nyitottságának és előadói kvalitásának köszönhetően Hiromi egy új közönségrétegben is felébresztette az érdeklődést a dzsessz iránt. Tavaly Pécsett lépett fel, most október 21-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Trio Projecttel játszik. A formációnak idén áprilisban a negyedik albuma jelent meg Spark címmel, ez Hiromi tizedik CD-je. A trió basszusgitárosa, Jimmy Johnson korábban James Taylorral és Allan Holdsworth-szel is dolgozott, a dobok mögött Simon Phillips ül, aki a Totóval, a Who-val és David Gilmourral zenélt korábban. A brooklyni születésű Cory Henry kétévesen kezdett el zongorán és Hammond-orgonán játszani, gyerekként rendszeresen fellépett New York-i templomokban. Igazi gospel hátterű muzsikus, aki mára univerzális zongoristává és dzsesszorgonistává vált. Példaképeinek Oscar Petersont és Art Tatumot tartja, zenéjében a dzsesszt az R&B-vel, a funkkal és elektronikus zenékkel elegyíti. Tizenkilenc évesen Kenny Garrett világkörüli turnéján muzsikált. Az új generáció egyik legjobb improvizációs képességű billentyűseként jegyzik. Albumai, a 2014-es First Steps és a két évvel későbbi The Revival vezették az iTunes dzsesszlistáját, idén nyáron Jimmy Fallon vendégeként a The Tonight Showban zenélt és beszélt új lemezéről. Szintén idén nyáron Jacob Collierrel a BBC Promson sajátos feldolgozásban adta elő Michel Jackson Billy Jean című slágerét. Október 23-án a Müpa melletti CAFe sátorban a Funk Apostles élén játszik, formációjában Nick Semrad (billentyűs hangszerek), Andrew Bailie és Adam Agati (gitár), Sharay Reed (basszusgitár), Taron Lockett és Cleon Edwards (dob) szerepel.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018