INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 23. hétfő
Tekla

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

2019.09.22. 20:47

Anna egyetlen szárnycsapása sem marad többé titok

Először helyeztek el műholdas jeladókészüléket egy barna kányán Magyarországon. A július 26-án megjelölt, Annának elnevezett madár már Görögországon is túl jár vonulási útján.
2019.08.31. 19:40

A gólyák már elindultak, és hamarosan többen is követik őket

A gólyák többsége már útnak indult. Idén a csapadékos május, a nehéz fészekrakás ellenére átlagos volt a gólyák vonulása -- mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
2019.05.04. 19:30

Az áramszolgáltatók fogadkoznak: kevesebb madarat öl meg a villany

Mintegy 800 madár pusztult el tavaly áramütés miatt - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Halmos Gergő szerint az áramszolgáltatók hajlandóak madárbarátabbá alakítani az érintett területeket.
2019.04.27. 10:25

Budapesten is megismerkedhetünk a "dal királyával"

A fülemülét sokan irodalmi művekből, csodás énekhangjáról ismerik, ám az életmódjukról már kevesebbet tudnak. Ezen igyekszik változtatni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely áprilisban és májusban országszerte Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket.
2019.03.31. 19:55

Nagy bajban van az emberiség, főként mert a hétköznapokban alig észleljük

Az év ezen időszakában a legaktívabb az élet a méhhotelekben, darázsgarázsokban. A városi ember is segítheti így a beporzó rovarok túlélését, szaporodását. Ezekbe a költőkamrákba olyan magányos állatok költöznek, akiket nem zavar az ember jelenléte, nem támadják, csípik meg az embert.
2019.03.23. 09:00

Megérkeztek Magyarországra a szuperhímek

Megérkezett az első fecske Derecskére. Műfecskefészkekkel nagyban segítheti a magyarországi fecskeállomány megerősödését a lakosság, hiszen az elmúlt évtizedben megfeleződött a fecskék száma, 330-360 ezer pár madárral kevesebb költ Magyarországon, mint korábban – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
2019.03.02. 19:26

Sok millió madár van úton – tart a tavaszi vonulás

Tart a tavaszi madárvonulás, jelen pillanatban is sok millió madár van úton. Zoltán, az egyetlen életben maradt jeladós fekete gólya Szudán térségében jár – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A társaság most a parti madarak fészkelőterület vesztésére, a vizes élőhelyek eltűnésére hívja fel a figyelmet.
2019.02.16. 11:20

Így zavar be a madaraknak a klímaváltozás

Már megérkezett az első fehér gólya, és fenyőpinty-invázió van Szlovéniában. A madarak esetében nem egy-egy hidegebb nap vagy a hirtelen beköszöntött meleg idő jelenti a gondot, hanem - mint azt az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő elmondta - az élőhelyek ökoszisztémájának megváltozása.
2019.02.07. 05:40

Hasznosak a városokban tanyázó fülesbaglyok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos felmérését hirdette ki a lakosság számára, akik az egyesületnek küldhették el megfigyeléseiket.
2019.01.11. 05:05

Sasoljon sasokat séta közben!

Pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg az úgynevezett téli sasszinkront, vagyis a Kárpát-medencében élő vagy telelő sasmadarak állományának a felmérését. Tavaly valamivel több mint 1000 madarat számoltak össze.
2018.12.01. 15:38

Ötven hasznos madárfaj jár rá az etetőkre, páratlan látvány

Kezdődik a 129. országos madáretetési szezon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán az InfoRádiónak elmondta, a mintegy ötven etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál kertekben, parkokban, emeletes házak teraszain.
2018.11.19. 10:46

Új magyarországi madárfajt figyeltek meg

A szegedi Fehér-tó nádasában kapta lencsevégre a Magyarországon eddig nem bizonyított madárfajt, a lazúrcinegét (Parus cyanus) három madarász vasárnap reggel Sándorfalva térségében.
2018.11.18. 20:05

Etessünk, de van, ami az ételnél is fontosabb

Télen a legfontosabb a madarak itatása - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Orbán Zoltán szóvivő az InfoRádióban arról is beszélt, hogy az etetést tél közben is fokozatosan abba lehet hagyni, de ezt semmiképpen se a legkeményebb fagyok idején tegyük.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018