INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

lendület program

2020.06.16. 13:13

Az istenek világától a kvantum-rendszerek dinamikájáig – íme a Lendület új nyertesei

Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az egészségmegőrző diétás stratégiákat? Miként segíthet a neurobiológia a két szem összehangolását megzavaró, gyermekkorban kialakuló szembetegségek terápiájában? Hogyan használhatjuk fel a mikrobákat a szennyvíztisztításhoz? Mi tudható meg a több ezer éves viaszhengerekből? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi majd a válaszokat a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának idei 9 nyertes pályázója, akik összesen több mint 360 millió forint támogatásban részesülnek az első kutatási évben.
2018.07.04. 04:50

Kiderült a világűr vörös rögeinek sötét titka

Az ősi galaxisok magjában lévő fekete lyukak elfojtják a csillagok keletkezését - állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik Lendület kutatócsoportjának vezetője egy nemzetközi csapattal a Chandra-röntgentávcső megfigyelései alapján.
2018.06.10. 21:00

Magyar kutatók tudhatnak meg többet a figyelemhiányos hiperaktivitásról

A Magyar Tudományos Akadémia egyik most induló Lendület kutatócsoportja többek között figyelemhiányos hiperaktivitászavarral élő fiatalok életét követi majd, hogy megismerje a betegség védő- vagy rizikófaktorait. Ezek tudatában javítani lehet majd a megelőzési és a kezelési módszereket - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bunford Nóra klinikai szakpszichológus, az MTA tudományos munkatársa.
2017.06.11. 13:22

Akár 180-200 év is kell ahhoz, hogy egy ipari területből ismét gyep legyen

Hogyan változhat vissza gyeppé egy mezőgazdasági vagy ipari terület költséghatékony módon – erre a kérdésre keresi a választ az MTA debreceni Lendület Munkacsoportja. A kutatók célja, hogy integrálják a kutatási eredmények és a gyakorlati megvalósítások eredményeit – mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című tudományos magazinműsorában a csoport vezetője, Török Péter.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018