INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

globális felmelegedés

2019.09.17. 19:57

Az eddig véltnél is gyorsabban melegszik a Föld

Az iparosodás előtti korszakhoz képest 6,5-7 Celsius-fokkal is emelkedhet a Föld felszíni átlaghőmérséklete 2100-ig, amennyiben a globális szén-dioxid-kibocsátás üteme nem változik - derült ki két neves franciaországi kutatóközpont egymástól független klímamodelljeiből.
2019.07.05. 20:43

Megvan a legjobb módszer a klímaváltozás megfékezésére

Az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára - állítják svájci kutatók, akik szerint az eddig véltnél sokkal több, nem kevesebb mint 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte, aminek eredményeként 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége.
2019.06.28. 17:01

Fokozottan érinti Magyarországot a klímaváltozás

Magyarországnak is ki kell vennie a részét abból, hogy csökkenjen a Földön az üvegházhatású gázok kibocsátása – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János éghajlatkutató.
2019.03.15. 16:30

Világszerte diákok tüntettek a klímaváltozás ellen

Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydneig diákok százezrei nem mentek iskolába pénteken, hogy részt vegyenek azokon a tüntetéseken, amelyeken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére.
2019.03.04. 07:36

Felpöröghet a globális felmelegedés

A Kaliforniai Műszaki Egyetem, azaz a CalTech klímatudósai a Nature Geoscience-ben megjelent tanulmányukban számolnak be friss kutatásuk eredményeiről. Az általuk végzett szimulációs tesztek azt mutatják, hogyha a légkör szén-dioxid tartalma eléri a 1200 ppm-es határértéket, az roncsolja a sztratokumulusz felhőket. A felhők felszakadozása, eltűnése pedig rövid időn belül 8 Celsius-fokos átlaghőmérséklet emelkedést hoznak.
2019.02.06. 09:50

A korábbinál sokkal riasztóbb hírek érkeztek a vízszintemelkedésről

Nagyobb lehet az évszázad végére a világtengerek szintjének emelkedése, mint ahogyan azt az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC korábbi jelentésében megállapította. Ezért már dolgoznak a különjelentésen – mondta az InfoRádióban Ürge-Vorsatz Diána, a testület egyik alelnöke.
2018.11.17. 07:58

Óriási bajba kerülünk, ha felmelegszenek az óceánok

A Nature folyóiratban megjelent, több száz mérőpont adatait figyelembe vevő új számítások szerint az elmúlt negyed évszázadban több szén-dioxidot nyeltek el az óceánok, mint ahogyan a kutatók azt korábban gondolták. Eddig az óceánok hőenergia-tárolása mérsékelte a légkör felmelegedését, ám a melegedő víz egyre kevesebb szén-dioxidot nyel el, így fokozódhat a légkör felmelegedése. Az új adatok kihatással lehetnek a klímaforgatókönyvekre is. Mika János éghajlatkutató magyarázta el a részleteket az InfoRádiónak.
2018.09.15. 10:00

Az idei nyár nagyon furcsa volt - kiderül, miért

Rekordokat döntő hőség, erdőtüzek a skandináv országokban, hosszú kánikula Magyarországon: az időjárás változásának hátterében légkörfizikai változások állnak, amelyeket a globális felmelegedés erősít fel és valószínűleg gyakoribbá is válnak majd – mondta az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018