INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

európai unió bírósága

2021.04.21. 16:53

A kormány visszavonja a civiltörvényt

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.
2021.04.16. 19:34

Legfőbb Ügyészség: az EU bírósága döntően egyetértett Polt Péterrel

Egyes médiumok valótlan állításával ellentétben, Polt Péter legfőbb ügyész nem sértett jogot, amikor 2019-ben jogorvoslati indítvánnyal élt a törvényesség érdekében a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik végzésével szemben. A főtanácsnok most ugyanazokat a megállapításokat tette a kerületi bíróság végzésével kapcsolatban, mint amelyekre a legfőbb ügyész a jogorvoslati indítványában hivatkozott – közötle a Legfőbb Ügyészség.
2021.02.03. 12:29

Magyarország ellen ítélt az uniós bíróság

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat azzal, hogy nem tett eleget a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték tiszteletben tartására, illetve e határértékek túllépésének időtartamára vonatkozó kötelezettségeinek – közölte az Európai Unió Bírósága.
2020.10.06. 14:32

Varga Judit: elfogadhatatlan a kettős mérce

A jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos ítélete után.
2020.10.06. 11:52

Döntött az uniós bíróság a lex CEU ügyében

Az európai uniós joggal összeegyeztethetlenek a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének az ország területén való gyakorlását – mondta ki az Európai Unió Bírósága.
2020.07.18. 12:43

Rezsiügy: sért is uniós jogot, meg nem is

Magyarország nem biztosította az energiahivatal hálózati díjakat megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslatot – ezt mondja ki az unió bíróságának friss ítélete. Abban azonban nem találtak kivetnivalót, hogy megtiltották az energiaszolgáltatóknak az ágazati különadó és a banki tranzakciós díjak fogyasztókra terhelését.
2020.06.18. 17:15

Újabb magyar vonatkozású ügyben döntött az EU bírósága

Az a nem uniós állampolgár, aki úgynevezett huzamos uniós tartózkodási kártya birtokosa és legalább egy rokona valamely uniós ország állampolgára, mentesül a schengeni övezet területére való beutazáshoz szükséges vízumkötelezettség alól - közölte az Európai Unió Bírósága.
2020.06.04. 15:33

Varga Judit: az unió bírósága Magyarországnak adott igazat

Az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdetett a Magyarország kontra Európai Bizottság ügyben, amelyben helyt adott Magyarország fellebbezésének az EB döntésével szemben, és hatályon kívül helyezte az adóintézkedést felfüggesztő határozatot - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.
2020.05.28. 20:35

Varga Judit: az Európai Bíróságnak meg kell védenie a szolgáltatásnyújtás szabadságát

Sánchez-Bordona, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka indítványában a kiküldetésben lévő munkavállalók jogaira vonatkozó uniós irányelv módosítása ellen benyújtott magyar és lengyel kereset elutasítását javasolja. A magyar kormány azonban bízik abban, hogy a bíróság ennek ellenére megsemmisíti a megtámadott irányelvet - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.
2020.05.14. 20:35

Német alkotmánybíróság: ez egy jó döntés Európának

Nincs veszélyben az Európai Unió Bíróságának tekintélye, és nincsen semmi rendkívüli abban, hogy nézeteltérések támadnak bíróságok között - mondta a német alkotmánybíróság elnöke egy lapinterjúban a testület egy minapi ítéletével kapcsolatban, amellyel szembefordult az uniós bírósággal.
2020.05.13. 18:58

Várhelyi Olivér: a német ítélet nem előzmények nélküli, ám az üzenete példátlan

Kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság a német kormány ellen egy alkotmánybírósági ítélet miatt, amely szembeszegül az Európai Unió Bíróságával – jelezték állásfoglalásaikban a brüsszeli bizottság vezetői. A német alkotmánybírósági döntés azonban nem előzmények nélküli, hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa.
2020.05.12. 09:12

Az egész uniós válságkezelés borulhat a német ítélet nyomán

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Németországot egy alkotmánybírósági ítélet miatt. A testület a napokban önkényesnek nevezte az Európai Unió Bíróságának az Európai Központi Bank egy 2015-ben indított kötvényvásárlási programjáról szóló határozatát, és kimondta, hogy Németország csak akkor vehet részt kötvényvásárlások finanszírozásában, ha az EKB három hónapon belül igazolja, hogy a program nem jár aránytalan gazdaságpolitikai hatásokkal. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint az ítélet a mostani válság kezelését is befolyásolhatja.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018