INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

európai biróság

2021.11.16. 13:50

EU-joggal ellentétesnek minősítette az Európai Bíróság a menedékkérelmeket segítő civil szervezetek büntethetőségét

Ellentétes az európai uniós joggal az, ha bűncselekménynek minősítik a vélelmezhetően megalapozatlan menedékkérelmek civil szervezeti támogatását, már csak azért is, mert az utóbbiaktól nem várható el, hogy az illetékes hatóságok előtt saját hatáskörben meg tudják ítélni a kérelmek megalapozottságát – mondta ki a luxembourgi EU-bíróság keddi ítélete.
2021.10.29. 17:57

Beperelte az Európai Parlament az Európai Bizottságot - az Európai Bíróságnál

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke felkérésére a testület jogi szolgálata keresetet nyújtott be az uniós bírósághoz az Európai Bizottság ellen a jogállamisági kondicionalitási mechanizmusról szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - közölte pénteken az uniós szervezet sajtószolgálata.
2021.09.21. 21:36

Újabb dimenziót adhat az EU–lengyel jogi vitának a turówi bányáról született ítélet

Szerdán esedékes a lengyel alkotmánybíróság állásfoglalása a nemzeti jog vagy az EU-jog elsődlegességéről. Sokak szerint azonban már előzetesen újabb dimenziókat nyitott a kérdés körüli polémiákhoz, hogy kedden Varsóban jelezték: nem fogadják el az Európai Bíróság hétfői ítéletét, amelyben pénzbüntetést róttak ki Lengyelországra a turówi lignitbánya be nem zárása miatt.
2021.07.23. 10:34

Nem emelt kifogást az Európai Bíróság a muszlim fejkendő munkahelyi tilalma miatt

Jogvédő szervezetek szerint iszlám hívők számára „messze vezető” következményei lehetnek Európában, hogy az Európai Bíróság elfogadhatónak minősítette, ha valamely munkahelyen a „vallássemlegesség” jegyében nem engedélyezik a mohamedán fejkendő viseletét. Az eset kapcsán a török külügy is szólt.
2021.07.19. 19:15

Lengyel és német alkotmánybíróság az EU-ról – hasonlóságok és különbségek

A lengyel alkotmánybíróság múlt heti döntése óta különösen gyakori a visszautalás a német alkotmánybíróság tavaly májusi döntésére, emlékeztetve arra is, hogy az utóbbi ugyan nagy figyelmet keltett, de nem váltott ki olyan szélsőséges reakciókat, mint most a lengyel testületé. „Kettős mérce” vagy más az ok?
2021.07.15. 17:52

A lengyel alkotmánybíróság döntése után itt az új fogalom: Polexit

Apokaliptikus képet festettek az első sajtójelentések a lengyel alkotmánybíróság EU-bírósági döntést megtagadó ítéletéről, egyaránt vélelmezve Lengyelország leendő kilépését az unióból, és azt, hogy a folyamat gyógyíthatatlan sebeket ejthet az EU kohézióján.
2021.07.15. 13:01

Döntött a lengyel bírák fegyelmi rendszeréről az uniós bíróság

A lengyel legfelsőbb bíróság és a rendes bíróságok bíráira alkalmazandó új fegyelmi rendszer elfogadásával Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, az új jogszabály nem egyeztethető össze az uniós joggal - közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.
2021.06.03. 15:15

Varga Judit a Sargentini-perről: "Enyhén szólva ellentmondásos"

A kormánynak nem voltak illúziói az Európai Bíróság döntéséről – reagált az igazságügyi miniszter a luxemburgi székhelyű szervezet döntésére, amely elutasította az Európai Parlament (EP) 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet.
2021.06.03. 11:33

Elutasította az EU bírósága a magyar kormány panaszát a Sargentini-jelentés szavazásáról

Nem kell visszavonni az EP által 2018 szeptemberében elfogadott határozatot a magyarországi jogállamisági helyzetről, amely alapján megindult Magyarország ellen a 7. cikk szerinti eljárás, mivel az utólagos magyar panasztól eltérően nem történt szabálysértés az EP plenárisán leadott szavazatok számolásakor – véli az EU luxembourgi bírósága.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018