INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

darák péter

2020.01.16. 11:14

A Hableány-ügyben nem alkalmazható a Kúria friss állásfoglalása

Visszamenőlegesen ugyanis nem hathat egy döntés - tette egyértelművé az InfoRádió Aréna című műsorában Darák Péter, a Kúria elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Viking kapitányát hol szabadlábra helyezik, hol letartóztatják, mivel az óvadék megítélését mintha nem minden hatóság értelmezné ugyanúgy. Darák Péter beszámolt arról is, hogy 2011 óta a legnagyobb változás előtt áll a legfőbb bírói fórum.
2019.07.04. 17:07

Darák Péter: a feltételes szabadlábra helyezés nem kötelező, csak egy lehetőség

A bírónak joga van ahhoz, hogy akár csupa pozitív körülmény esetén is eltekintsen a feltételes szabadlábra helyezéstől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke. Darák Péter arról is beszélt, hogy a testület legutóbbi döntése milyen hatással lehet a bíróságok további gyakorlatára.
2018.12.19. 10:37

Darák Péter: nem várható jelentős fordulat a devizahiteles perek ügyében

Az általa korábban felállított konzultatív testület vizsgálat alá vonja majd a devizahiteles perek egy részét, különös tekintettel az árfolyamkockázattal kapcsolatos tájékoztatásra - mondta az InfoRádióban a Kúria elnöke. Darák Péter a közigazgatási bíróságok jogszabályi hátteréről és hatásköréről is beszélt az Arénában.
2018.07.06. 10:45

Darák Péter: az elmúlt évtizedek legnehezebb választási időszaka volt

Az ország különböző régióiban nem lehet eltérő a bírósági ítéletek mértéke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke. Darák Péter arról is beszélt, hogy a Kúria javaslatokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék az áprilisi országgyűlési választáson tapasztalt jogszabály-értelmezési vagy -alkalmazási kérdéseket.
2017.12.14. 12:43

Darák Péter: választási vészhelyzetre is felkészül a Kúria

A 2018-as országgyűlési választások előtt komoly felkészülés vár a bíróságokra, a bírói kar szinte minden tagját bevonhatják a szavazással kapcsolatos ügyekbe - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke. Darák Péter arról is beszélt, hogy 2018-ban milyen joggyakorlat-elemző csoportok felállítását tervezik.
2017.07.12. 16:04

Megszólalt Darák Péter a lúgos orvos ügyében

A lúgos orvos ügye azért izgalmas, mert bár a Kúria az elmúlt években több alkalommal kiállt amellett, hogy a hatályon kívül helyezés bírósági eszközét csak a szükséges esetekben használják a bíróságok, ebben az ügyben maga a Kúria helyezte hatályon kívül a korábbi büntetőjogi felelősséget megállapító döntést – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Darák Péter, a Kúria elnöke.
2017.07.05. 19:58

Egy éven belül lezárulnak az ügyek a Kúrián

A Kúria elnöke szerint nincs hatásköre, amely lehetővé tenné, hogy vizsgálatot indítson azért, mert több mint száz bíró, igazságügyi dolgozó kapott úgynevezett érzékenyítő képzést civil szervezetekről. Darák Péter az első félévről és a hamarosan életbe lépő új büntetőeljárási törvényről is beszélt.
2016.12.22. 19:06

Darák Péter: komolyabb teher hárul az ügyvédekre

A polgári eljárásjog szabályainak változásával az ügyvédek szerepe is megváltozik: a perkoncentráció elvével az egyik cél az, hogy ne ötletszerűen kerüljenek elő új bizonyítási indítványok - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Darák Péter, a Kúria elnöke.
2016.12.21. 15:24

Darák Péter: az egyenlőtlen büntetéseket vizsgálja a Kúria

Jövőre is több joggyakorlat-elemzést is végez majd a Kúria, de várhatóan vizsgálni fogják, hogy miért nem egységesek a büntetések az egyes büntetőügyekben - mondta Darák Péter. A Kúria elnöke este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.
2016.12.14. 16:53

Lehet demonstrálni bíróságok előtt?

Vizsgálja a Kúria, hogy a jövőben milyen feltételek mellett lehet demonstrációt tartani bírósági épület előtt – mondta a Kúria elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján. Darák Péter arról is beszélt, hogy egyre több devizahiteles és munkaügyi pert tárgyalnak a bírók.
2016.12.07. 16:58

Az ellenzék is elégedett a Kúria munkájával

Az igazságot érvényre juttató ítélkezéshez megfelelő szervezeti kultúra kell - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, a bírói testület 2015-ös tevékenységéről szóló országgyűlési beszámoló általános vitájában.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018