INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

brüsszeli hét

2021.04.01. 20:35

A magyar vakcinaigazolványt is leválthatja az uniós

Az EU-Monitor főszerkesztője szerint lesz közös európai vakcinaútlevél. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: első körben egészségügyi célokat szolgál majd, később lehet majd utazásnál is igénybe venni. Utóbbi esetében pedig a jelenlegi tervek alapján a tagállamokra bízzák, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákon kívül milyen oltást fogadnak el.
2021.03.24. 18:32

Két újabb nyugati vakcina kaphat zöld utat a közeljövőben

Nyár elején újabb koronavírus elleni oltóanyagokat engedélyezhet az Európai Gyógyszerügynökség – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának az EU Monitor főszerkesztője. Gyévai Zoltán hozzátette, az EMA jelenleg is vizsgálja a Szputnyik vakcinát, illetve az oroszok gyártókapacitásait.
2021.01.14. 16:43

Megoldottnak látja Brüsszel a vakcina "szöveges matekfeladatát"

Az Európai Bizottság számításai alapján nyár közepéig minden uniós polgárt be lehet oltani a koronavírus elleni vakcinával. Az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: Brüsszel eddig hat céggel kötött megállapodást több mint 2 milliárd dózisra.
2020.12.09. 13:10

Navracsics Tibor: Magyarország a fenegyerek státusz felé halad

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője szerint a vétó egy jól kezelhető és körülírt álláspont; a gondot abban látja, amikor Budapest már a szakpolitikák többségében is rendre szembe megy Brüsszellel.
2020.09.11. 18:57

A piros és szürke országok polgárainál lennének utazási tiltások – íme az EB javaslata

Az Európai Bizottság közös kritériumok alapján állapítaná meg a színkódokat, és sorolná be a tényleges fertőzési mutatók szerint a különböző kategóriákba a tagállamokat. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: az államok csak a piros és a szürke zónába tartozó tagok polgárainak beutazását korlátozhatnák, minden esetben diszkriminációmentesen.
2020.07.30. 09:14

Szakértő: el is bukott meg nem is a közös uniós egészségügy

A jelenleginél szorosabb együttműködés lehet, de a Bruxinfo elemzője az InfoRádióban kizárja az európai egyesült államok létrejöttét. Fóris György szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány elhozta a lehetőségét az egészségügyi rendszer összehangolásának.
2020.07.13. 13:47

Fóris György: a németek szeretnének mielőbb megszabadulni az uniót megosztó problematikától

Várhatóan szeptemberben mutatja be az Európai Bizottság az unió új menekültügyi és migrációs stratégiáját. A Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: múlt hét kedden az európai belügyminiszterek tartottak videokonferenciát, amelyen a belügyi biztos és a soros elnöki tisztséget ellátó német tárcavezető szinte a magyar kormány évek óta hangoztatott álláspontjával megegyezően beszéltek.
2020.04.10. 19:27

Nagy változást hozhat a járvány az unió életébe

A Bruxinfo elemzője szerint a járvány elvonulása után a közegészségügyi feladatok terén is szorosabb együttműködés lehet az uniós tagállamok között. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: miután az egészségügy kérdése nemzetállami ügy, ezért nem látni most központi fellépést.
2020.03.25. 17:54

Szakértő: vége az EU-ban a titkos alkuk világának

Videokonferenciázásra álltak át az uniós állam- és kormányfők, valamint az illetékes miniszterek. Pótolja-e a virtuális kapcsolat a személyes találkozókat? Fóris György boncolgatta a kérdést az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.
2020.02.12. 08:00

Szakértő: Várhelyi Olivér biztossága alatt létrejöhet a "félig" EU-tagság

A szomszédságpolitikai és bővítési biztos szerint az Európai Bizottság célja, hogy felgyorsítsa és dinamikussá tegye a nyugat-balkáni bővítés folyamatát. Fóris György, a Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: Várhelyi Olivér elképzelései alapján akár létrejöhet egy féltagsági státusz is.
2019.12.19. 20:42

Gőzerővel zajlik a felkészülés a történelemben eddig egyedülálló tárgyalásokra

Az uniós állampolgárok csak 2021-től érezhetik azt a változást, hogy az Egyesült Királyság kilép a közösségből január végén – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a Bruxinfo elemzője. Fóris György hozzátette: Brüsszelben most szerveződik az a csapat, amely Londonnal február elseje után elkezdi a kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalásokat.
2019.12.05. 12:58

Súlyos érvágás Közép- és Kelet-Európának, von der Leyen is bosszús

Már az Európai Bizottság új elnöke is bírálja a finn elnökség 2021 és 2028 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetét, amely drasztikus kiadáscsökkentéseket tartalmaz. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: az eddig a közép-kelet-európai országoknak fizetett fejlesztési források a déli államokhoz kerülnének.
2019.10.24. 10:31

EU: lenyelni vagy kiköpni az orosz pirulát?

Miközben az uniós vezetőket is már napi szinten lefoglalja a brexit, az EU-nak egy sor más külgazdasági kihívással meg kellene birkóznia. Fóris György, a Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában beszélt a kínai és orosz kapcsolatokról is.
2019.10.10. 08:13

Elemző: kemény brexit jöhet, mert így nyerhet választást Boris Johnson

A Bruxinfo elemzője szerint mind a brit, mind az uniós oldalon a politikai kármentést tartják a legfontosabbnak a brexittel összefüggésben. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: Boris Johnson miniszterelnök előre hozott parlamenti választásra játszik.
2019.09.05. 06:00

Szivárognak a nevek Ursula von der Leyen bizottságából

Alakul az új Európai Bizottság biztosjelöltjeinek névsora, amelyet hivatalosan a jövő hét első felében hoznak nyilvánosságra. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában már többjüket meg is nevezte.
2019.08.21. 06:00

A Juncker-féle Európai Bizottságnak kell még bajlódnia a brexittel

Augusztus 26-án lejár a tagállamok számára a határidő, hogy tagot delegáljanak az Ursula von der Leyen vezette, november elején megalakuló Európai Bizottságba. Szeptemberben kezdődhetnek a jelöltek parlamenti meghallgatásai. A részleteket Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója mondta el az InfoRádióban.
2019.07.18. 13:27

Ursula von der Leyen jövője egyáltalán nincs megpecsételve

A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint semmire nem kötelezi az Európai Bizottság új elnökét az, hogy kik támogatták kedd esti megválasztását az Európai Parlamentben. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: alkalmi szövetségek jönnek létre különböző ügyek mentén.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018