Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Felfüggesztettel megúszta a motoros halálát okozó részeg gyalogos

Infostart / MTI
2024. október 15. 18:36
Felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek egy motorosbalesetet okozó férfit

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék első fokon egy férfit, aki gyalogosként ittasan balesetet okozott 2019 júniusában a budapesti Blaha Lujza téren, ennek következtében súlyosan megsérült, majd meghalt egy motoros.

A bíróság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a férfi ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

Felidézték, hogy a vádlott 2019. június 25-én éjszaka ittas állapotban, a piros jelzés ellenére lelépett a Blaha Lujza téren az egyik gyalogos-átkelőhelyre, ahol az áthaladása közben elütötte őt egy - a megengedett sebességet túllépve közlekedő - motoros.

Mindketten súlyosan megsérültek, a motorkerékpáros férfi a kórházi kezelése során kialakult egészségi állapota miatt később, 2020. október 2-án meghalt. Az ítélet szerint a sértett baleseti sérülései és halála között közvetlen okozati összefüggés áll fenn - ismertették.

Hozzátették, hogy a baleset a vádlottnak maradandó fogyatékosságot jelentő sérüléseket okozott.

A férfit a törvényszék 1 év, 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. A bíróság enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletét, azt, hogy a balesetben ő maga is súlyosan megsérült, az időmúlást, míg súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott a baleset idején ittas volt.

Az ítélet nem jogerős, az ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentésért jelentett be fellebbezést - tartalmazza a közlemény.