Nyitókép: Pixabay

Aggasztó előrejelzés: az online csalások java még csak most jön

Infostart
2024. október 9. 05:00
Az elkövetkező öt év során a háromszorosára fog nőni az online csalások értéke a szakértők szerint, és ehhez a mesterséges intelligencia is jócskán hozzájárul.

A Juniper Research tanulmánya szerint az online csalások miatt elveszített pénzösszeg a 2024-es 44 milliárd dollárról 2029-re 107 milliárd dollárra emelkedik, ami 141 százalékos növekedést jelent - írja a Finextra cikke nyomán a Portfolio.

A Global Merchant Fraud Prevention Market 2024-2029 című kutatás a mesterséges intelligencia szerepét emeli ki, az új technológiák kifinomultabbá tehetik az e-kereskedelmi ökoszisztéma elleni támadásokat.

A jelentés különösen a deepfake technológiákat emeli ki, mint a megerősítő rendszerek ellni kulcsfontosságú eszközt.

Emellett a mesterséges intelligencia gyorsabb és nagyobb léptékű, jobb minőségű támadásokat is lehetővé tesz. A Juniper felszólította az e-kereskedőket, hogy fejlesszenek MI-alapú csalásmegelőző rendszereket, amik képesek felismerni a csalók új technikáit - írják.

A jelentés szerzője, Thomas Wilson úgy fogalmazott: "Ez különösen fontosnak fog bizonyulni a fejlett piacokon, ahol a nagyobb kereskedőknél nagyobb a kockázata annak, hogy csalások célpontjává válnak, például lopott hitelkártyák tesztelésével".