Nyitókép: Getty Images/ Alessandro Licata

Elég volt fél percre magára hagyni a gyereket, tragédia lett belőle

Infostart / MTI
2024. szeptember 2. 16:24
Gondatlan emberölésben mondta ki bűnösnek a bíróság a nevelőanyát.

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék hétfőn azt a nevelőszülőt, akinek gondatlan magatartása miatt meghalt egy kisgyermek - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Dobó Dénes jelezte: az előkészítő ülésen a vádlott beismerő nyilatkozatot tett és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a törvényszék elfogadott. A bíróság a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért a büntetlen előéletű nőt két év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását négy évi próbaidőre felfüggesztette.

A 2023. május 26-án délután a vádlott a ház teraszán akarta megfürdetni a családjában nevelkedő gyereket, ezért egy műanyag teknőt kivitt, azt háromnegyed részéig feltöltötte vízzel. A nő beleállította a gyereket a vízbe, miközben eszébe jutott, hogy nem vitt ki magával törölközőt, ezért bement a házba.

A kiskorú legfeljebb 30 másodpercig volt felügyelet nélkül, és amikor a nevelőanya visszatért, a sértett már teljes testével, fejével is a víz alatt feküdt. A vádlott azonnal kiemelte és megrázta a gyermeket, aki erre sírni kezdett. Az asszony észrevette, hogy vizet nyelhetett, a hasa fel volt puffadva, ezért ráfektette a sértettet a lábára és ütögetni kezdte tenyérrel a hátát. Időközben hazaérkezett a vádlott férje, a gyermeket azonnal orvoshoz vitték, majd kórházba szállították. A gyerek állapota rohamosan romlott, olyan életveszélyes belső sérülése keletkezett, amely miatt két nap múlva meghalt. Az idejében érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás a kislány életét meghosszabbíthatta, de meg nem menthette volna - állapította meg a bíróság.

Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a nő büntetlen előéletű, beismerő vallomást tett és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, valamint három kiskorú gyermekéről kell gondoskodnia. A törvényszék súlyosító körülményt nem tárt fel, a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását elegendőnek találta a büntetési célok eléréséhez.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője a döntést tudomásul vették.