Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Így játsszák ki a külföldi hatóságokat a holland bűnbandák

Infostart / MTI
2024. augusztus 28. 11:10
Az elfogott kiskorú elkövetőket gyakran egy figyelmeztetés után elengedik.

A holland bűnbandák gyakran kiskorúakat használnak bűncselekmények elkövetésére Belgium és Németország területén is - figyelmeztetett kedden a holland ügyészség (OM), hozzátéve, hogy elsősorban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről és autólopásokról tudnak.

Limburg régió emberkereskedelemmel foglalkozó ügyésze a De Telegraaf című holland lapnak kiemelte, hogy a belga hatóságok a kiskorú gyanúsítottakat a hollandiainál is hamarabb szabadon engedik, és büntetés helyett többnyire csak figyelmeztetésben részesítik őket.

Elmondta: az őrizetbe vett kamaszok voltaképpen emberkereskedők áldozatai, akik saját céljaikra használják őket. Mint mondta, a hatóságoknak az igazi elkövetőkre kéne összpontosítaniuk, akik, ha emberkereskedelemmel is megvádolnák őket, akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnának.

Mindazonáltal beismerte, hogy a hatóságoknak nehéz dolguk van az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésében, a nyomozást ugyanis - a kapacitáshiány mellett - egyrészt nehezíti, hogy a kihágások határokon átívelnek és a jogi segítségnyújtással kapcsolatban beérkezett kérelmek adminisztratív oldalával is meg kell küzdeni.

Figyelmeztetett arra is, hogy ha sikerül is elkapni a kiskorú elkövetőt, a bűnbandák nagyon hamar találnak újakat.

"Éppen ezért a megelőzés a legfontosabb, elsősorban az, hogy figyelmeztessük a jelenségre a kamaszokat és a szüleiket" - szögezte le.