Nyitókép: Pixabay

Két villanyszerelő miatt áramütést szenvedett egy férfi - vádemelés

Infostart / MTI
2024. augusztus 13. 09:22
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 57 éves és egy 52 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, akik villanyszerelőként foglalkozásuk több szabályát megszegték, és ezzel összefüggésben áramütést szenvedett egy szintén gyulai férfi.

A sértett férfi és felesége gyulai családi házukban az áramhálózat bővítését igényelte meg az áramszolgáltatótól. "A hálózatbővítéshez szükség volt a mérőhely szabványnak való megfeleltetésére, amely munkálatok elvégzésével az áramszolgáltató egy vállalkozót bízott meg, aki kiadta a munkát a két terheltnek, mint alvállalkozóknak" - írta a Békés Vármegyei Főügyészség.

A két férfi a munkálatokat 2022. november 24-én végezte el, ennek során a régi csatlakozóvezetéket levágták az utcai villanyoszlopról, és annak a helyére új csatlakozóvezetéket helyeztek fel, majd elvégezték a mérőhely szabványosítását is.

Mivel azonban a munkavégzés közben az időjárási viszonyok rosszra fordultak, elhatározták, hogy az utcai villanyoszlopról már levágott, azonban a ház tetőszerkezetén található kiállásról még el nem távolított csatlakozóvezetéket már nem bontják el.

Ezt követően a helyszínről úgy távoztak, hogy az ingatlan udvarán hagyták az utcai villanyoszlopról levágott csatlakozóvezetéket oly módon, hogy az a lakóház tetőszerkezetén található kiállásról lógott le az ingatlan udvarára. Amikor a ház tulajdonosa a villanyszerelők távozása után a lakóház tetőszerkezetéről az udvarra lógó csatlakozóvezetéket össze kívánta tekerni, hozzáért a vezeték szabadon álló végéhez és áramütést szenvedett. A lakóházban és annak udvarán ekkor további három ember tartózkodott, többek között egy négy és fél éves kisgyermek is - tették hozzá.

Az ügyészség hangsúlyozta,

"a terheltek foglalkozási szabályszegéseikkel az ingatlanban tartózkodók egészségét, illetve testi épségét közvetlen veszélynek tették ki,

a cselekményükkel közvetlen ok-okozati összefüggésben következett be az ingatlan területén az áramütéssel járó baleset, amely során a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett".

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától és kötelezze őket a nyomozás során felmerült 850 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére - áll a közleményben.