Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Három embercsempész bűnszervezetnek fuvaroztak

Infostart
2024. augusztus 6. 14:19
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt a szerb, albán és török állampolgárok által vezetett embercsempész bűnözői csoportokhoz csatlakozó 5 magyar állampolgárral, köztük egy fiatalkorú lánnyal szemben.

A vádirat szerint a Kistelek közeli településen élő férfi 2021-ben megállapodott az embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet szerb vezetőjével abban, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe a szerb-magyar határ közeléből migráns személyeket fog az osztrák-magyar határ közelébe szállítani. A férfi a szerb vezető utasítása alapján irányította és szervezte az embercsempészés magyarországi lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, így ő szervezte be a sofőröket, biztosította a szállításhoz szükséges járműveket, valamint szükség esetén gondoskodott a migráns személyek elszállásolásáról – írja közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

A férfivel együtt a bűnszervezetnek dolgozott a testvére, az élettársa, – az ügy további két vádlottja – valamint néhai édesapja is. A testvér feladata a szállítójárművek vezetése, az édesapáé a járművek kölcsönzése és az előfutó autók vezetése volt, az élettársa pedig folyamatosan tanáccsal látta el, biztatta, bátorította a férfit.

A férfi közel 5 hónap alatt 7 szállítást vállalt el. Az első, 2021. decemberi szállítás során 22 migránst zsúfoltak be egy személyszállításra alkalmatlan tehergépkocsi rakterébe, amelyben sem ülőhely, sem fűtés nem volt. Emiatt a három órát is meghaladó – végül rendőri ellenőrzéssel megszakított – szállítás a raktérben összezsúfolódva utazó személyek számára jelentős testi-lelki szenvedéssel járt.

A férfi testvére 2022 áprilisára önállósította magát és egy albán állampolgár által vezetett embercsempész bűnszervezet részére vállalt fuvarokat. Hasonlóan járt el a férfi élettársa fiatalkorú unokahúgának párja, aki 2022 évben egy török vezetésű bűnszervezet részére vállalta migránsok szállítását. A vádlott az elkövetésbe bevonta fiatalkorú élettársát is, aki rendszeresen vele tartott a fuvarok során.

Az öt vádlott tudott egymás tevékenységéről, az eltérő bűnözői csoporthoz kapcsolódásukról, alkalmanként a szállítások során ki is segítették egymást.

Az ügyben még további négy, a bűnszervezetekben részt nem vevő, férfit vádol a főügyészség. Közülük ketten gépjárműveket adtak az embercsempészéshez, egyikük a tanyáján rejtette el a migránsokat, a negyedik pedig kísérő volt az egyik fuvar során.

Az ügyészség a bűnszervezetben részt vevők közül a szervező férfit, mint tettest és élettársát, mint bűnsegédet az embercsempészés szervezőjeként, irányítójaként, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, folytatólagosan, részben a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével; a másik három bűnszervezeti tagot az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével; míg a többi négy elkövetőt vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A főügyészség valamennyi elkövetővel szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni – zárul a közlemény.