Nyitókép: Leylaynr/Getty Images

Online csalások - A törvény fegyverét veszi kézbe az NGM

Infostart / MTI
2024. július 19. 07:49
Az augusztus elsején életbelépő új törvény hatékonyabb fellépést tesz lehetővé az online bűnözőkkel szemben - hangsúlyozta Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár emklékeztetett rá, hogy az online térben a fogyasztók mellett megjelentek az online csalók is, jelentősen megnövekedett az internetes csalások száma. Hozzátette, az online csalóknak rengeteg eszköze van kicsalni a pénzt. Az államtitkár egyebek közt példaként említette a hamis banki telefonhívásokat, a csomagküldéssel kapcsolatos hamis sms-, email-értesítéseket.

Cél, hogy amikor már megtörténik a baj, akkor legyen egy hatékonyabb eszköz az ellopott ügyfélpénzek megállítására - fogalmazott az államtitkár. Tavaly a negyedik negyedévben 5,8 milliárd forint értékben követtek el online csalást, ez az egész évre vetítve 23 milliárd forintot jelent, az idén az első negyedévben 9 milliárd forintot érintettek az online csalások - ismertette az államtitkár.

Megjegyezte, az online csalás nem magyar sajátosság, ott van jelen, ahol előtérbe kerül a digitalizáció.

Túri Anikó elmondta, visszaéléskor az ügyfélnek azonnal telefonálni kell bankjába, a pénzforgalmi szolgáltatójához. Az új törvény hatályba lépést követően pedig a banknak lehetősége lesz nyomonkövetni a visszaéléssel érintett ügyletet, és megállíthatja az elcsalt összeget.

A bankszámláról csalással leemelt összeg több bankba is kerülhet, az új törvény hatályba lépésével, a bankok felvehetik egymással a kapcsolatot, információt cserélhetnek a problémás ügyletről, zárolhatják az érintett összeget, ezt követően a hatóság kivizsgálja az ügyet, és jó esetben ez a pénz vissza is kerülhet az eredeti ügyfélhez, akitől a pénzt elvették - részletezte az államtitkár.

Az intézkedés mellett még sok mindent kell tenni az online csalások megakadályozására, felszámolására, elengedhetetlen a pénzügyi edukáció a digitális tér esetében is - mondta az államtitkár.