Nyitókép: Rattankun Thongbun/Getty Images

Megverték, kirabolták és magára hagyták az idős férfit - több év fegyház vár rájuk

Infostart
2024. május 24. 21:50
Az elkövetők az idős, leromlott fizikai állapotú férfi értékeit akarták megszerezni, úgyhogy bántalmazták, aztán sorsára hagyták áldozatukat, aki nem élte túl a történteket.

Egy idős férfi értékeit akarták megszerezni a terheltek. Megverték, majd a sértett mobiltelefonjával távoztak a helyszínről. Nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat ellenük a Pest Megyei Főügyészség, a Budapest Környéki Törvényszék pedig 2024. május 23-án megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet a büntetőügyben - írja közleményében a Budapest Környéki Törvényszék.

2009 februárjában a sértett letiltatta a bankkártyáját, a nyugdíját pedig családsegítő közreműködésével vette föl.

2008 és 2009 között ellene négy alkalommal követtek el vagyon elleni bűncselekményt.

2009 nyarától egy nő kerti munkákat végzett a sértettnél. Az asszony lánya az I. rendű vádlott élettársa volt, velük rokoni-ismerősi kapcsolatban állt a II. rendű vádlott.

2009 szeptemberében az I. rendű vádlott és a II. rendű vádlott behatoltak az akkor 77 éves, leromlott fizikai állapotú és demenciában szenvedő sértett házába azért, hogy onnan értékeket tulajdonítsanak el. Amikor bejutottak a lakásba, megkötözték és bántalmazták az ott élő idős férfit.

Ezt követően átkutatták a házat, eltulajdonították a sértett néhány ezer forintos mobiltelefonját, majd a megkötözött áldozatukat magára hagyva távoztak a helyszínről.

Egy ismerőse bejelentése alapján másnap a sértettet kórházba szállították, azonban a férfi a szakszerű orvosi ellátás ellenére életét vesztette.

A törvényszék a vádirati tényállással nagyobb részt egyetértve az I. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért őt 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság a II. rendű vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a törvényszék 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Fellebbezésre az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, míg az I. és a II. rendű vádlott, illetve védőik elsődlegesen felmentés miatt, másodlagosan enyhítés érdekében nyújtottak be jogorvoslatot, így az ítélet nem jogerős.