Nyitókép: Forrás: Police.hu

Mindent bevetettek a rendőrök, nem úszták meg a szabálytalan sofőrök

Infostart
2023. november 27. 12:50
A nagyon alapos, korszerű eszközöket is bevető, nagyszabású ellenőrzés harmincnál is több szabálytalanságra derített fényt.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2023. november 24-én Kaposvár és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték fokozottan - írja közleményében a rendőrség a police.hu-n. Annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják kiszűrni a szabályszegőket, az egyenruhások drónnal és civil autókkal kontrollálták a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Magyarázatuk szerint elsőként Finnországban alkalmazták a szóban forgó intézkedést, melynek lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 440 gépjárművezetőt ellenőriztek, melynek során egyetlen sofőrnél sem merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek összesen 34 esetben kellett intézkedniük az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, a biztonsági öv hiánya, a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, valamint az irányváltoztatás szabályainak megszegése miatt.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság vármegye-szerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Arra kérnek minden közlekedőt, hogy tartsák be a közúti szabályokat, ne veszélyeztessék magukat és másokat azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!