Nyitókép: Forrás:Getty Images/Peter Dazeley

Lakat alatt a balkáni maffia vezére - videó

Infostart
2023. november 16. 07:05
A 60 éves albán férfit Magyarországon kapták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya már évek óta folytat eljárást egy olyan bűnbandával szemben, amely a gyanú szerint a Balkánról folyamatosan drogot csempészett hazánkba. A jelentős kábítószer-kereskedelem miatt indított nyomozás adatai szerint a bűnszervezet feje, a 60 éves N. A. volt, akinek irányítása alatt a banda tevékenységébe saját fia mellett számos magyar állampolgár is részt vett - írja a police.hu.

A csapat hierarchikusan szervezetten és konspiráltan működött. Ami drogot hazánkba hoztak, azt a különböző albán és koszovói futárok vitték el a magyar dílerekhez, akik aztán értékesítették, majd az ebből befolyt összeget vagy a főnök fia, vagy egy velük szoros kapcsolatban álló magyar nő vitte ki rendszeresen Szerbiába N. A.-nak. Egy szállítmánnyal általában mintegy 10 kilogrammnyi kábítószer érkezett Magyarországra, a drog főként kannabisz volt.

Bár a banda tagjait 2019-ben már jogerős elítélték, a bűnhálózat vezetőjét viszont csak később kapták el. Őt hét év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, és nyolc évre kiutasította Magyarországról. Tavaly nyáron szabadult, azonban eltűnt a hatóságok látóköréből és újból kábítószer kereskedelemmel kezdett foglalkozni.

Budapesten fogták el a balkáni maffia vezérét. Forrás: police.hu

A KR NNI mellett kereste őt több hatóság is, európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van vele szemben. A szerb rendőrök azért körözik, mert egy náluk folyamatban lévő eljárásban is felmerült, hogy a 60 éves albán férfi egy olyan bűnszervezet tagja, amely Koszovón és Szerbián keresztül az Európai Unió területére heroint, kokaint és kannabiszt csempészett be.

A szerb nyomozókkal való együttműködés során jutottak olyan információkhoz az NNI munkatársai, hogy N. A. Magyarországon tartózkodhat. Majd több társszerv bevonásával sikerült azonosítani a pontos tartózkodási helyét. Elfogását a TEK műveleti egysége hajtotta végre, mivel felmerült, hogy fegyvere lehet.

Az akció november 10-én délben volt. A TEK munkatársai Budapest VIII. kerületében fogták el, majd az NNI nyomozói valamennyi hozzá köthető ingatlanban kutatásokat hajtottak végre, és lefoglaltak minden olyan eszközt, amely az ügy szempontjából fontos lehet.