Nyitókép: Pict Rider/Getty Images

Súlyosabb büntetést kérnek a Mini Hungary Park félmilliárdos csalóira

Infostart
2023. november 7. 16:51
Az elsőfokú ítélet szerint a történelmi Magyarország híres épületeit makettek formájában bemutató park megvalósítása során az elkövetők állandó finanszírozási problémával küzdöttek.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a büntetések súlyosítását indítványozta a Mini Hungary Park megvalósítása során elkövetett szabálytalanságok miatt indult bűnügyben.

A vádirat szerint az elkövetők állandó finanszírozási problémáikat úgy próbálták áthidalni, hogy olyan maketteket is készre jelentettek, amelyek valójában még nem készültek el. A vádlottak célja az volt, hogy az összesen több mint

512 millió forintos támogatási összeg minél nagyobb részét idő előtt megszerezzék.

Az elsőfokú bíróság a projekt megvalósításában részt vevő személyeket költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte. Továbbá azt a két férfit, akik a bűncselekmény elkövetését az általuk vezetett gazdasági társaság felhasználásával valósították meg, több évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól is.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett és valamennyi elkövető terhére súlyosabb, végrehajtandó szabadságvesztést, valamint a közügyektől való eltiltás kiszabását indítványozta. Ugyanakkor a védelem a vádlottak felmentését, vagy a legalább a kiszabott büntetés enyhítését kérte a másodfokú bíróságtól.

Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.