Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Megfojtotta és a Dunába gurította munkatársát

Infostart / MTI
2023. november 2. 19:05
Elsőfokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték azt a férfit, aki a vád szerint előre kitervelten, nyereségvágyból megölte munkatársát - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható - tették hozzá. Az ítélet szerint a férfi jó viszonyban volt a zárkózott természetű, szellemi fogyatékossággal élő és a saját neméhez vonzódó munkatársával, akivel a munkahelyén kívül is rendszeresen tartotta a kapcsolatot - írták.

A vádlott - aki többször volt pénzzavarban - kihasználva a sértett iránta táplált érzelmeit, többször kért és kapott kölcsön munkatársától. Egy munkahelyi rendezvényt követően találkozót beszéltek meg 2021. december 27-ére; a vádlott elhatározta, hogy pénzének és értékeinek megszerzése érdekében megöli a sértettet, és testét a Dunába rejti.

A találkozó éjjelén a két férfi elment egy pénzkiadó automatához, ahol a sértett felvett 144 ezer forintot a bankszámlájáról, majd a vádlott elcsalta őt egy XXII. kerületi gyárépület mögötti kivilágítatlan területre, ahol addig szorította a nyakát egy nadrágszíjjal, amíg eszméletét nem vesztette, ezután pedig a közeli Duna-partra húzta, és belegurította a folyóba.

Megszerezte a sértett mobiltelefonját, laptopját és a 144 ezer forintot.

A közleményben kitértek arra is, hogy a vádlott még 2021. augusztus 31-én éjjel az egyik metróaluljáróban egy padon alvó, öntudatlan állapotban lévő személy nadrágjából kivett 60 ezer forintot, személyes iratokat és egy bankkártyát, valamint magához vette a férfi mobiltelefonját, hátizsákját, tabletjét és vezeték nélküli fülhallgatóját. A bankkártyával 14 alkalommal próbált meg BKK-bérleteket és -menetjegyeket vásárolni automatából, és kilenc tranzakció sikeres volt. A vádlott cselekményeivel összesen több mint 350 ezer forint kárt okozott a sértettnek.

Az eljárás során a vádlott ezt a bűncselekményt beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, míg az emberöléssel kapcsolatban csak bizonyos tényeket fogadott el;

az emberölés tényét elismerte, de a nyereségvágyat és az előre kiterveltséget vitatta.

A bíróság azonban a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapította, hogy ez a két minősítő körülmény egymással összefügg és fennáll - közölte a törvényszék.

Hozzátették: a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként vették figyelembe a többszörös halmazatot, valamint azt, hogy a terhelt korábban már volt büntetve életellenes bűncselekmény miatt.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője fellebbeztek. A bíróság döntése értelmében a másodfokú ítélethozatalig letartóztatásban marad a férfi.