Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Folytatódik a hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ügye

Infostart
2023. október 17. 17:59
A Kaposvári Törvényszék elítélte a rendőröket, akiket a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség a Mohácson elkövetett bántalmazásokkal vádolt.

A megvádolt rendőrök nem értették, miért csak ők ülnek a vádlottak padján, holott állításuk szerint "úgy szocializálódtak", hogy hasonló felvételeket láttak kollégáiktól – idézte fel szavaikat a hajléktalanok ügyvédje a sonline.hu cikke szerint. Az Utcajogász Egyesület tagja védte a sértetteket, akiket a vádirat szerint a vádlottak 2021 telén bántalmaztak.

Az egyiküket megrúgták és vállon ütötték, miközben az úttesten feküdt öntudatlanul, másokat gázspray-vel fújtak le, majd az egyiküket arra kényszerítették, hogy léggitározzon.

Mindkét sértett hajléktalan volt és alkoholista, fogyatékossággal élő, illetve rokkant. Az esetekről videofelvételeket készítettek a rendőrök, a bíróságon ezek, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat által készített hangfelvételek szolgáltak bizonyítékul.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje arra hivatkozott, hogy a sértettek agresszívek és devianciával élők voltak, a rendőrök feladata pedig az, hogy a rendet fenntartsák.

A két rendőrt hivatali eljárásban történt bántalmazásért, hivatali visszaélésért és kötelezettségszegésért két év börtönbüntetésre ítélték, négy évre felfüggesztve. Emellett egyiküknek 225 ezer, másikuknak 150 ezer forint pénzbüntetést is fizetnie kell. További két rendőr is a vádlottak között szerepelt, ők nem tagadták bűnösségüket. Próbára bocsátást és pénzbüntetést kaptak.

Az ítélet nem jogerős, a védelem felmentésért, illetve enyhítésért, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.