Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Tucatnyi vizsgabiztos van bajban, az ügyészség nem hagyja őket elsétálni

Infostart
2023. augusztus 30. 16:37
Az ügyészség még 2023 januárjában emelt vádat egy fővárosi közlekedési hatóságnál évekig zajló vesztegetési sorozat miatt 58 vizsgabiztossal és ügyintézővel szemben.

A törvényszék 20, gépjárművek vizsgáztatásában ügyintézői feladatokat ellátó, műszaki vizsgabiztosoknak kenőpénzt adó és a bíróság előtt bűnösségüket beismerő elkövetőt bűnösnek mondta ki hivatali vesztegetés bűntetteinek elkövetésében.

Közülük 19-et próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélt, egy embert büntetés helyett 2 év időtartamra próbára bocsátott - áll az ügyészség közleményében.

Emellett az egyik gépjármű importtal foglalkozó egyszemélyi társaságot irányító elkövetőt előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

További 38 bűntársnál bírói bizonyítási eljárással folytatódik a büntetőügy.

Az ügydöntő határozat kihirdetését követően az ügyész a próbára bocsátott elkövető terhére pénzbüntetés kiszabásáért, míg a 2016-2020. évek között a műszaki vizsgaállomás biztosait üzemszerűen, visszatérően vesztegető nő terhére az előzetes bírói mentesítés mellőzése érdekében fellebbezett. További három ember esetében védelmi fellebbezések bejelentésére került sor, a kiszabott pénzbüntetés enyhítéséért, illetve előzetes mentesítés alkalmazásáért.