Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Ilyen drágán kevesen fognak pontyot

Infostart
2023. július 22. 06:00
A Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság 409 ezer forint halvédelmi bírságot és 67 hónap horgászattól való eltiltással büntetett három öreglaki embert. Tiltott hálóval fogták a pontyokat.

Csalihalfogó hálóval halászott három öreglaki pecás még májusban. A balatoni halőrök május 22-én érték őket tetten.

A három férfinél még horgászbot sem volt, csalihalfogó hálókkal a kezükben érték őket tetten. Amivel még nem is lenne baj, ha azt rendeltetésszerűen használták volna, és lett volna náluk érvényes engedéllyel - írja a Pecaverzum.

Horgászatra jogosító okmányokkal azonban nem rendelkeztek, – sőt, egyiküket korábban már eltiltották.

A hálóval kapcsolatban Országos Horgászrend kimondja, hogy az kizárólag a horgászathoz szükséges, 15 centiméternél nem nagyobb – kifogható státuszú – csalihalak gyűjtésére vehető igénybe. Az öreglaki személyek viszont egyáltalán nem a kishalakra pályáztak a csalihalfogó hálóval.

2,5 kilós, 2 kilós, és egy 6 kilós pontyot találtak náluk. 409 ezer forint halvédelmi bírságot és 67 hónap horgászattól való eltiltást szabtak ki rájuk.

A legrosszabbul a csatornából a legnagyobb pontyot kiemelő járt, akinek súlyosbította az ügyét, hogy eltiltás hatálya alatt követte el tettét. Számára 177.500 forint halvédelmi bírságot és 26 hónapos horgászattól való eltiltást állapítottak meg.

Fotónk illusztráció.