Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Gyorshajtás: megvan, hol a legolcsóbb és hol a legdrágább

Infostart
2023. július 7. 05:40
A sebességhatárok átlépése után fizetendő bírságtételek alapján Magyarország az európai államok középmezőnyébe tartozik.

Európai viszonylatban a sebességtúllépés magyar bírságolási rendszere – a kiszabott összeg tekintetében – nem számít sem túl szigorúnak, sem túl megengedőnek – írja a napi.hu. A jelenlegi szabályozás alapján a gyorshajtás Magyarországon minimum 30 ezer, és legfeljebb 300 ezer forintos pénzbírsággal büntethető.

Ezzel szemben Európának a sebességtúllépés szempontjából legelnézőbbnek számító országában, Csehországban a gyorshajtás miatt fizetendő bírság minimuma 500 cseh korona, azaz kevesebb mint 8000 forint, a maximuma pedig 2000 cseh korona (kevesebb mint 32 ezer forint).

Olaszország a középutat képviseli az európai kontinensen azzal, hogy ott a büntetések kiindulási összege ugyan mindössze 41 euró (közel 16 ezer forint), ám meglehetősen magasra növekedhet a vétség súlyosságával arányosan. Ha a sebességtúllépés 60 km/óra feletti 828–3133 euró (313 ezer–1,2 millió forint) lehet a befizetendő összeg.

Ugyanakkor az általános sebességtúllépési szankciók szempontjából Norvégia a legszigorúbb Európában. Az észak-európai országban az év elején jelentős mértékben, átlagosan 30 százalékkal emelték a kiszabott büntetést. Bizonyos esetekben a jogosítványt is bevonhatják, így például egy 46 km/órás sebességtúllépés városon belül 18 nap börtönbüntetést vonhat maga után.

Norvégiában bírság jár annak a sofőrnek is, aki túl lassú. Abban az esetben, ha valaki az autópályán, 90 km/óra vagy magasabb sebességkorlátozás mellett nem éri el a 40 km/órás sebességet, az 15 100 koronás, azaz 492 ezer forintos büntetést fizethet.

Egyedi alapon viszont a legtöbbet Finnországban fizethetnek az autósok a sebességhatárok be nem tartásáért. A Wiklof Holding AB holdingtársaság elnöke például 82 km/óra sebességgel haladt a megengedett 50 km/óra helyett, ezért pedig 121 ezer eurót, azaz több mint 45 millió forintot kellett fizetnie. Ez az extrém magas bírság összeg annak tudható be, hogy Finnországban jövedelemalapú a bírságolási rendszer. A finn rendőrök a vétséget elkövető bevételeihez mérten, arányosítva számolják ki, mennyit is kell az adott sebességátlépésért fizetni.