Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mennyi pénzért dolgoztak az M5-ösön a rendőrökre lövő embercsempészek

Infostart
2023. június 21. 20:45
65 millió forintot kerestek volna volna egyetlen migránsszállítmányon.

Még zajlik a büntetőeljárás azokkal az iraki, német és török állampolgárságú embercsempészekkel szemben, akik közül az egyik tavaly november közepén menekülés közben a rendőrökre lőtt az M5-ös autópálya Budapestre vezető szakaszán.

A lövöldözésben senki sem sérült meg, az embercsempészeket a Terrorelhárítási Központ segítségével elfogták. Az ablaktalan, ülések nélküli furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló illegális migránst találtak. Bár a lövések pillanatában ezt nem lehetett tudni, utólag kiderült, hogy a fegyvert használó embercsempész egy gáz- és riasztófegyvert használt.

A 24.hu beszámolója szerint az eljárás során a furgon egyik szír állampolgárságú utasa tanúkihallgatásán elmondta, hogy az embercsempészeknek előre 5000 eurót adott, míg útközben további 2000 eurót és 1500 dollárt kellett fizetnie. Az embercsempész-hálózat tehát mintegy hárommillió forintot keresett minden egyes illegális migránson.

A rendőrség lezárta a nyomozást. A hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntett miatt az eljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja.