Nyitókép: Chanin Wardkhian/Getty Images

Megdöbbentő új trükköt vetnek be az autótolvajok

Infostart
2023. április 29. 07:20
Mobiltelefonnak vagy bluetooth-hangszórónak álcázott eszközökkel azonnal elindíthatók nagy értékű kocsik is.

Több olyan kütyüt is árulnak az interneten, amely segítségével több modern autót másodpercek alatt lehet ellopni. Ezeket telefonnak vagy Bluetooth-hangszórónak álcázzák – írja a hvg.hu.

A Motherboard című lap által bemutatott videóban azt látni, hogy egy férfi többször is megpróbál elindítani egy Toyotát, ám mivel nincs nála az indításhoz szükséges „kulcs”, a motor meg sem nyikkan. Ekkor egy meglepő dolgot láthatunk: az illető elővesz egy Nokia 3310-es telefont. Az átalakított mobilba egy USB-csatlakozót dug bele, majd megnyom a készüléken néhány gombot. Pár másodperc, és az újbóli próbálkozásnál az autó már indul is.

A videó az autólopás egy új formáját mutatja be, ami az elmúlt időszakban kezdett el terjedni az Egyesült Államokban. A bűnözők olyan apró eszközöket használnak, amelyeket ártalmatlannak tűnő Bluetooth-hangszórókba vagy mobiltelefonokba rejtenek el. Ezeket összekapcsolják a jármű vezérlőrendszerével, hogy el tudják lopni a kocsit.

Az ilyen eszközök néhány ezer dollárba kerülnek, az autó értékének a töredékébe, és a használatukhoz nem kell különösebb technikai zseninek lenni. Ken Tindell, a járművek kiberbiztonságával foglalkozó Canis Labs nevű cég vezetője szerint a szerkezet mindent elvégez a tolvaj helyett, így annak szinte semmit sem kell csinálnia, elég csupán a megfelelő vezetéket a megfelelő helyre illesztenie. A szakember szerint az ilyen támadás ellen a tulajdonosok semmit sem tehetnek, csak az autógyártók.