Nyitókép: Rostislav_Sedlacek/Getty Images

Hálapénzt fogadott el az orvos, lecsaptak rá

Infostart
2023. március 1. 17:00
Asszisztensével együtt bukott le.

A nagykanizsai főorvos után egy hajdúsági orvosra és asszisztensére csaptak le hálapénzes ügyben, a duó műtéti előjegyzésért és vizsgálatért fogadott el pénzt, nem is egyszer. Ezek OEP-finanszírozott szolgáltatások, pénz nem kérhető értük.

A vádirat szerint a szakorvos 2021 októbere és 2022 januárja közt összesen 4 alkalommal vett át különböző nagyságú összeget, ajándéktárgyakat.

Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait.

A szakorvos vádlott ellen 4 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztens vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emeltek vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vármegyei főügyészség a vádiratban a szakorvos vonatkozásában börtönbüntetés, míg az asszisztens kapcsán felfüggesztett börtönbüntetés, és mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az orvos vonatkozásában továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától - derül ki az ügyészségi közlésből.