Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Lakat alatt az "áljogász"

Infostart / MTI
2023. február 10. 12:00
Korrupciós bűncselekmény miatt letartóztattak egy magát jogásznak kiadó férfit és két társát.

Az ügyben vesztegetés, befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyik nyomozást - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Pest vármegyei 55 éves férfi valótlanul dandártábornoknak, esetenként titkosszolgálati vezetőnek adta ki magát, de gyakran nevezte magát adó- és jogi ügyekben jártas szakembernek vagy egyetemi oktatónak is. A megalapozott gyanú szerint a férfi azt állította, hogy magas beosztású ügyészeket és más hatósági vezetőket ismer, akiken keresztül vesztegetési pénz kifizetése ellenében különböző eljárásokban tud kedvező eredményeket elérni.

A férfi hivatalos személyekre alaptalanul hivatkozva ígérte büntetőügyek befolyásolását

úgy, hogy a valóságban ilyen jellegű kapcsolatokkal nem rendelkezett és a folyamatban lévő eljárásokra semmiféle ráhatása nem volt. Az "áljogász" hasonló cselekmények rendszeres elkövetésére rendezkedett be és évek óta ebből tartotta fenn magát.

Volt olyan ember, akivel sikeresen hitette el: kapcsolatain keresztül eléri, hogy egy bűntetőeljárásban csak enyhébb, felfüggesztett szabadságvesztést szabjanak ki, az ezért kért négymillió forintról pedig minden alap nélkül azt állította, hogy annak nagy részét a meg nem nevezett hivatalos személyeknek kell továbbítania. A férfi az átvett összeget megtartotta.

Az ügyészség február 7-én hat helyszínen végzett összehangolt eljárási cselekményeket csaknem 50 hivatalos személy, köztük a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség állományának részvételével.

Az ügyben eddig öt gyanúsítottat hallgattak ki,

az ügyészség eredményesen indítványozta három ember letartóztatását. Az eljárás további gyanúsítottjai az 55 éves férfi bűncselekményeinek elkövetését segítették - közölte a KNYF.

Az ügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy aki ilyen típusú cselekmények megvalósításában vesz részt, magas büntetési tételű bűncselekményt követ el attól függetlenül, hogy a korrupciós pénzt csak felajánlja, esetleg átadja vagy átveszi, hasonlóan azokhoz, akik bármilyen módon segítik az elkövetést.