Nyitókép: PIxabay

Az ártatlanság védelme: Schadl György még sokáig végrehajtó marad

Infostart
2022. október 11. 14:21
A korrupcióval vádolt végrehajtó jogviszonyát a büntetőeljárás kezdetén felfüggesztették, így viszont addig nem szűnhet meg, amíg jogerős ítélet nem születik az ügyében.

Amíg jogerősen el nem ítélik, nem szűnik meg a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György végrehajtói jogviszonya, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) élén betöltött elnöki posztja sincs veszélyben – tudta meg a 24.hu.

A végrehajtói kar elnökét tavaly novemberben tartóztatták le abban a büntetőügyben, az ügyészség gyanúja alapján több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából, illetve egyéb korrupciós cselekményekből. Tavaly november óta van letartóztatásban, s

noha a törvényben előírt 275 napot már meghaladja a távolléte, a végrehajtói jogviszonya nem szűnik meg.

A bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága ugyanis a portál megkeresésére közölte, hogy a büntetőügyben érintett végrehajtók szolgálati jogviszonyát a büntetőeljárás megindulásakor azonnali hatállyal felfüggesztik, ezért Schadl Györggyel szemben a felfüggesztés és nem a távolléttel vagy szüneteléssel összefüggő jogkövetkezmények alkalmazandók.

A felfüggesztés a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, ha a bíróság az érintett végrehajtó büntetőjogi felelősségét jogerősen megállapítja, a hatóság elnöke a végrehajtó szolgálati jogviszonyát a törvény rendelkezéseinek értelmében haladéktalanul megszünteti.