Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Pokollá változtatta a környéket a szabálytalanul bekötött kályha – képek

Infostart
2022. március 30. 18:58
Több épületre átterjedő tűz, 45 millió forintos kár, és egy megrongálódott magasfeszültségű vezeték lett a történet vége. Valamint egy vádemelés.

A vádirat szerint a vádlottak – egy 53, egy 34 és egy 28 és férfi – 2020. január 12-én kora délután egy III. kerület, Dinamó utcában lévő faházba – amit az 53 éves férfi és annak élettársa használt – vegyes tüzelésű kályhát és füstelvezető rendszert telepítettek. A faház oldalfalába vésővel lyukat vágtak, azon keresztül kivezették a kályhacsövet, ami köré tömítő anyagként sarat tapasztottak, valamint PUR-habot használtak. Amikor végeztek, a kályhában faanyagot gyújtottak meg, amire a kályha fűteni kezdett. Ezután a vádlottak elhagyták a faházat, ott csak az 53 éves férfi élettársának a lánya maradt.

A szakszerűtlenül beüzemelt kályha elvezető rendszere időközben felmelegedett. Pár óra elteltével a keletkező hőmérséklet elérte a tömítő anyagként használt PUR-hab gyulladási hőmérsékletét, ami meggyulladt, majd a tűz azonnal átterjedt a faházra, valamint a szintén fából készült tetőszerkezetre, végül az ingatlan teljes mértékben megsemmisült – olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A keletkezett tűzről az élettárs lánya telefonon értesítette a vádlottakat, akik visszasiettek a faházhoz, azonban a tűz tovább terjedését már nem lehetett megakadályozni. A tűz rövid időn belül átterjedt a közvetlenül mellette lévő lakóházra, amely szintén leégett és lakhatatlanná vált, majd egy pár méterre lévő másik épület és a hozzá tartozó melléképületek is károsodtak.

A tűz és sugárzó hő következtében az épület felett húzódó magasfeszültségű távvezeték 3 vezetékpárja elszakadt, és az alatta lévő ingatlanok területére zuhant. A lezuhanó vezeték elsodort egy ott tüzet oltani próbáló férfit, akinek ennek következtében az orra eltört és a feje zúzódott.

A tüzet a vádlottak által szabálytalanul bekötött kályha okozta, amely révén a vádlottak gondatlanul közveszélyt okoztak. A tűz során három lakóépület teljesen lakhatatlanná vált, két lakóépület, valamint két melléképület részben károsodott. Az okozott kár összesen több mint 45 millió forint.

A tűz következtében gázpalackrobbanás is történt, amely következtében a tűz terjedése intenzívebbé vált, közvetlenül veszélyeztette a környező épületeket, az utcán parkoló járműveket, továbbá az elektromos hálózati rendszer további károsodásának is fennállt a reális veszélye. A tűz tovább terjedését a tűzoltók akadályozták meg.

A vádlottak cselekménye az ELMŰ működését is jelentős mértékben megzavarta, a helyreállítási költség összesen mintegy 12,5 millió forint volt. Újpest állomás 7 perces kiesése csaknem 17 ezer fogyasztót érintett. Az áramkimaradás ezen túlmenően a vízellátásban is üzemzavart okozott.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a három férfit gondatlan közveszély okozásának vétségével, közérdekű üzem működése gondatlan megzavarása vétségével, valamint gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja, és velük szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.