Nyitókép: Diy13/Getty Images

Jogerős ítélet az osztálytársát megkéselő tatabányai fiatal ügyében

Infostart
2022. március 28. 16:03
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult büntető ügyben vádat emelt azzal a fiatalkorúval szemben, aki bosszúból hasba szúrta iskolatársát egy 7,5 cm pengehosszúságú késsel.

A vádlott és a sértett egy tatabányai iskolában osztálytársak voltak. Egy, a vádlott és egy másik osztálytársa között kialakult nézeteltérés miatt a vádlott úgy érezte, hogy barátja, a sértett elárulta őt. Emiatt a vádlott elhatározta, hogy elégtételt vesz a sértetten és 2020. december 9-én reggel úgy ment iskolába, hogy magához vett kettő darab kést azzal a céllal, hogy a történtek miatt megleckéztesse, megsebesítse a sértettet.

A vádlott a tanórák közötti szünetben kérdőre vonta a sértettet, ezt követően a tanterem előtt a mellette álló sértetthez fordult, és anélkül, hogy bármit mondott volna, ruházata zsebéből elővette a 7,5 cm pengehosszúságú kést, mellyel szemből egy alkalommal, legfeljebb közepes erővel a hasán megszúrta a sértettet. A fiatalkorú vádlott a szúrást követően a kést a földre dobta. A sértett kétségbeesett kiabálására, segítségkérésére a közelben lévő pedagógusok a sértettnek segítséget nyújtottak, hozzá azonnal mentőt hívtak.

A has áthatoló sérülése közvetetten életveszélyes sérülésnek minősül

– olvasható az Komárom-Esztergom Megyei Főügyszség közleményében.

Az ügyészség a fiatal fiúval szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének elkövetése miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre.

A vádlott a 2022. március 28-án tartott előkészítő ülésen beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így vele szemben a Tatabányai Törvényszék ítéletet hozott és az ügyészi indítványnak megfelelően 1 év 8 hónap fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év 6 hónap időtartamra felfüggesztette és megállapította, hogy ezalatt az idő alatt a fiatalkorú pártfogó felügyelet alatt áll. A törvényszék ezen túlmenően magatartási szabályként többek között azt is előírta a fiatalkorúnak, hogy vegyen részt pszichológiai tanácsadáson.

Az ítélet jogerős.