Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Itt a jogerős ítélet: ennyit kapott az SZFE-s maszkos nő késes támadója

Infostart
2021. november 18. 16:16
Az ügyészség a férfit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak és súlyos testi sértés kísérletének bűntettével vádolta.

A jogerős ítélet szerint a sértett 2021. február 25-én egy Csepelen közlekedő autóbuszon utazott egy olyan szájat és orrot takaró maszkban, amelyen jól láthatóan egy tiltakozást képviselő mozgalomhoz tartozást jelképező felirat volt olvasható.Az autóbuszon utazó vádlott felfigyelt a sértett által viselt maszkon látható szövegre, amely miatt feldühödött és a sértetthez odalépve kötekedni kezdett vele, majd a szóváltásuk során szidalmazta és fenyegette is őt. A vita közben a vádlott a nála lévő 8 cm pengehosszúságú késsel megszúrta a nőt az arcán. Ezt követően a terhelt a következő megállóban leszállt és elmenekült a helyszínről.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság első fokon hat év börtönbüntetésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat. A döntéssel szemben az ügyészség, valamint a vádlott és védője is fellebbezést jelentettek be.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, helyesen értékelte a bizonyítékokat és indokolási kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett. A büntetéskiszabási körülmények értékelésénél azonban a másodfokú bíróság lehetőséget látott a kiszabott büntetés enyhítésére. Ezt azzal is indokolta, hogy a két vádbeli bűncselekmény motivációja azonos volt, és a súlyos testi sértés bűntette kísérleti szakban maradt.

A Fővárosi Törvényszék így végül másodfokon

öt év börtönbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit.

A bíróság szerint a másodfokon kiszabott büntetés mértéke elegendő a büntetési célok eléréséhez és kellő visszatartó erővel bír mind a terhelt, mind pedig a társadalom többi tagja számára.

Az ítélet jogerős.