Nyitókép: Wallace Woon

Elképesztő magyar figurák az Interpol "tablóján"

Infostart
2021. február 1. 15:43
Rablás, fegyveres rablás, drogkereskedelem és csalás is szerepel az ügyek között.

Tizennyolc magyar is fent van az Interpol körözési listáján, közülük hárman nők - kettőt csalás (Lakatos Mária Ilona, Sipos Orsolya), egy nőt (Dudás Ildikó) drogkereskedelem miatt keresnek - számol be erről a Növekedés.hu portál.

A nemzetközi elfogatóparancsokban szereplők szerint a legtöbbet rabló személy, az 55 éves Plank Zoltán csaknem félmilliárd forintot "szedett össze" kínai kereskedőktől a fővárosi XVII. kerületben, még 2014-ben. Társaival csuklyában támadt a kereskedőkre, majd lövöldözőses-autósüldözéses jelenetek után léptek olajra. Ügyében a BRFK egymillió forintos nyomravezetői díjat és tanúvédelmet is felajánlott.

A legidősebb személy 62 éves, Kovács Istvánnak hívják és bagi illetőségű, egy bűnbanda tagja lehet, drogügyletei vannak. A legfiatalabb 29 éves, budapesti, a neve Cseh Marcell, fegyveres rablásért keresik.

Az Interpol listájára nemzetközi elfogatóparancs kiadása után úgy lehet felkerülni, hogy a "küldő" ország rendőrsége azt véli az adott személyről, hogy külföldre távozott.

Lekerülni pedig úgy, hogy az ország törölteti a listából, vagy az Interpol főtitkára valamiért így dönt.

Az Interpolnak saját nyomozóhatósága nincs, a nemzeti erők között koordinál, adminisztrál.