Figyelmetlenül kanyarodott a pótkocsis teherautóval, meghalt egy motoros

Infostart
2020. november 12. 14:21
Hajdúböszörményi Járásbíróság 2020. november 11-én, előkészítő ülésen hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki halálos balesetet okozott Hajdúnánás külterületén, a 3502-es számú úton.

A férfi elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében, ezért őt – az ügyészi indítvánnyal egyezően – 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. július 5-én 9 óra 25 perc körül egy tehergépkocsival és a hozzá kapcsolt járműszerelvénnyel közlekedett Hajdúnánás külterületén a 3502-es számú úton Tiszavasvári irányába.

A vádlott az út 10. kilométerszelvényéhez érve egy közeli tanyához vezető földútra úgy kezdett megállás nélkül balra bekanyarodni körülbelül 15 km/h-ás sebességgel, hogy nem győződött meg arról, hogy tehergépkocsija előzését nem kezdte-e már meg egy másik jármű.

Amikor a vádlott a felezővonalat átlépte, a mögötte, vele azonos irányba haladó motorkerékpár az előzést jól láthatóan megkezdte.

A motoros észlelte a teherautó szabálytalan kanyarodása miatti veszélyhelyzetet, ezért vészfékezett, a balesetet azonban elkerülni nem tudta, a tehergépkocsi oldalának ütközött. A sértett ezután az útárokba hajtott, majd nekicsapódott egy kerítésnek, végül a motort egy fatuskó állította meg. A 32 éves motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét veszette.

Dr. Tóth Ildikó bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott alapvető közlekedési szabályt sértett, valamint azt a nagyfokú gondatlanságot, ahogy közlekedett. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű és beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A bíróság ítélete jogerős, azt az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.