Nyitókép: Pixabay

Sokaknak kellett sportfegyver, megoldották szabálytalanul

Infostart
2020. augusztus 5. 19:51
Huszonkilenc személlyel szemben emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség, mert a feltételek teljesítése nélkül szereztek sportlövő fegyver engedélyt. Négy emberre letöltendőt kértek, a kamuigazolásokat kiadó orvost határozott időre eltiltanák a foglalkozása gyakorlásától.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség huszonkilenc személlyel szemben emelt vádat lőfegyverrel visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján ugyanis a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiderítette, hogy egy sportlövő egyesületet működtető 64 éves férfi számos esetben segítette jogtalanul sportcélú fegyvertartási engedélyhez jutni klubtársait, illetve más egyesületek tagjait - derül ki az ügyészség közleményéből.

A vádirat szerint a férfi 2014-től kialakított egy elkövetői kört, amelyben több társával a saját és más sportlövő egyesületek, klubok tagjainak segítettek - egyébként közokiratnak minősülő - sportcélú fegyvertartási engedélyekhez jutni vagy meghosszabbítattani azokat, noha az érintett tagok nem teljesítették az ehhez szükséges valamennyi jogszabályi feltételt.

A vádlottak között van egy 51 éves orvosnő is, aki úgy adta ki az orvosi igazolásokat, hogy a klubtagokat valójában meg sem vizsgálta.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – halmazati büntetésként – ítéljen letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre négy vádlottat, az orvost határozott időre tiltsa el foglalkozása gyakorlásától. Az ügyészség a büntetések próbaidőre történő felfüggesztésére csak akkor lát lehetőséget, ha a négy vádlott az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

Huszonöt vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés az ügyészség indítványa.