eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: police.hu

Bűnmegelőzési egyesület nevében terjesztettek drogot

Vádat emelt az ügyészség a Balaton déli partján feltehetően éveken át kábítószert terjesztő bűnmegelőzési egyesület tagjai és bűntársai ellen - közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A négy férfi múlt évi elfogásakor nagy sajtóérdeklődést kiváltó bűncselekményről azt írták: a vádlottak közül az egymással baráti kapcsolatot ápoló budapesti és Balaton-parti férfi gyakran fogyasztott kábítószert, utóbbi 2011-től rendszeresen vásárolt marihuánát és amfetamint fővárosi társától, a drog szállítását az egyesület gépkocsijával oldotta meg.

A Balaton-partra jutott kábítószerből többször vett egy helyi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó 30 éves férfi, aki más kereskedőktől is szerzett be tiltott anyagokat. Ehhez egy 27 éves balatonboglári férfi segítségét is igénybe vette, őt háromszor bízta meg, hogy Székesfehérváron és Siófokon drogot vegyen, az árut később helyben értékesítette.

Nyomozók 2019 júniusában összehangolt akció keretében házkutatásokat tartottak, amelyek során drogok és készpénz mellett kábítószer-kereskedelemhez szükséges tárgyakat is lefoglaltak. A gyanúsítottak őrizetbe, majd letartóztatásba kerültek.

Az ügyészség a négy férfit jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja, velük szemben 8 év, 4 év, 3 év 6 hónap fegyházbüntetés, illetve 2 év 6 hónap börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Az ügyben múlt nyáron tartott rendőrségi tájékoztatón elhangzott, hogy a bűnmegelőzési egyesület 2007-ben, valóban a közbiztonság fenntartására alakult, működését önkormányzati támogatások és 1 százalékos szja-felajánlások biztosították. A szervezet járőrözést végzett és drogprevenciós előadásokat tartott iskolákban, fiatalok által gyakran látogatott helyeken, a tagjaik száma azonban a 2010-es évekre 12-ről 2-3-ra csökkent, és sem a rendőrséggel, sem a polgárőrséggel nem tartott fenn kapcsolatot.

A rendőrség kockázatelemző tevékenysége során figyelt fel a szervezetre és megtudta: annak elnöke az egyesület bűnmegelőzési védjeggyel felfestett terepjárójával hetente jár Budapestre drogért, hogy abból fedezze saját és bűntársai szükségletét, a többit pedig értékesítsék.

Szijártó István, a Somogy megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese akkor úgy fogalmazott, több évtizedes rendőri pályafutása alatt még nem találkozott olyan esettel, hogy egy bűnmegelőzési egyesület drogot terjesztett volna, szavai szerint ez valószínűleg egyedülálló a magyar kriminalisztika történetében.

Az pedig a cinizmus netovábbja, hogy ehhez egy bűnmegelőzési védjeggyel ellátott autót használtak,

és még 2019-ben is tartottak drogprevenciós előadást iskolában - mondta a rendőr ezredes.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×