Nyitókép: Pixabay

Berúgott a polgárőr a választás éjszakáján, a Trianon-emlékmű bánta

Infostart
2019. október 29. 12:35
Bíróság elé állította a Hatvani Járási Ügyészség azt a 49 éves ecsédi lakost, aki az önkormányzati választást követően ledöntötte falujában a trianoni szerződés mementójául állított emlékoszlopot.

A szabadidejében polgárőrként dolgozó vádlott október 13-án, vasárnap egy baráti társaság tagjaként a helyi parókián tartózkodott, ahol nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, mialatt az aznapi önkormányzati választások eredményére várt. Már 23 óra is elmúlt, mikor az erősen ittas férfi haza indult.

Útja a 2017-ben felállított, süttői mészkőből készült Trianon emlékmű mellett vezetett el. A vádlott megállt, majd indulatosan rángatni kezdte az embermagasságú díszoszlopot, mely végül ledőlt a talapzatáról és a térkőből készült burkolatra zuhant. Az alkotás részét képező magyar szent korona megrongálódott, annak több darabja letört.

A férfi mintegy 800 ezer forintos kárt okozott a helyi önkormányzatnak.

A Hatvani Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolta a tettét beismerő elkövetőt, akit soron kívüli eljárásban állított bíróság elé.

A bíróság – egyetértve az erre vonatkozó ügyészi indítvánnyal – jogerősen 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a férfit, és az önkormányzat polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította. Ennek igénybe vételére azonban feltehetően nem lesz szükség, mivel a tárgyaláson megbánó magatartást tanúsító férfi vállalta a kártérítést, sőt ígéretet tett arra is, hogy testületi ülésen kér bocsánatot viselkedéséért az önkormányzat tagjaitól.