eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: ugyeszseg.hu

A hűtőszekrényben tárolta a robbanóanyagot, a TEK vitte el

Vádat emeltek a kaposvári vegyész ellen, aki otthonában állított elő robbanóanyagokat, aztán fel is robbantotta.

A Kaposvári Járási Ügyészség robbanóanyag engedély nélküli készítésével, megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és radioaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a 30 éves kaposvári férfival szemben, aki engedély nélkül tartott az otthonában nagyrészt általa készített robbanóanyagokat, illetőleg engedély nélkül radioaktív vegyszert is megszerzett.

A vegyész szakképzettségű férfi szabadidejében is szívesen foglalkozott preparatív kémiával, és 2012-től robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket szerzett be azért, hogy otthonában kedvtelésből robbanóanyagokat készítsen, és robbantásokat végezzen.

A vádlott ennek során többek között triaceton-triperoxid (TATP), etilénglikol-dinitrát (EGDN) és eritrit-tetranitrát (ETN) robbanóanyagok felhasználásával készített robbanószerkezeteket, amelyeket egy Kaposvártól északra található szántóföldön, általa házilag készített időzítőkkel hozott működésbe. A robbantásokhoz fel nem használt, engedély nélkül tartott robbanóanyagokat a lakóházában tárolta, többek között abban a hűtőben, ahol az élelmiszerei is voltak.

A vádlott egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolása során uranil-acetát laboratóriumi vegyszert is megszerzett, amely hasadóanyag-tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. A vádlott a radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta. Az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb időtávon a belső sugárterhelés révén daganatos betegség kialakulásához vezethet.

A vádlottat végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2018 áprilisában elfogták és őrizetbe vették, míg a lakóházában lévő veszélyes anyagokat lefoglalták.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×